Vaste & tijdelijke locaties

Oct 4, 2022, 5:25
Circuit Zolder presenteert het allereerste volledig elektrische auto- en autosportevenement in België

Circuit Zolder presenteert het allereerste volledig elektrische auto- en autosportevenement in België

22 juni 2022

Wie de mobiliteit, de auto en de autosport van morgen wil ontdekken, die moet op 8, 9 en 10 juli naar Circuit Zolder komen. Op 8, 9 en 10 juli organiseert Circuit Zolder immers het allereerste 100 % elektrische autosportevenement in België, met bovendien een volwaardige EV-show voor elektrische wagens in de paddock.

Met wedstrijden van de FIA eTOURING CAR WOLRD CUP en ERA Series Europe toont Circuit Zolder dat autosport ook morgen nog kan en dat elektrisch racen evengoed de passie van autosport in zijn DNA heeft. Bovendien is er een schitterende verrassing voor de aanwezige fans, een verrassing van wereldformaat.

Twee weekends geleden was de FIA eTOURING CAR WOLRD CUP te gast op de F1-omloop van Boedapest en vorig weekend gingen ze richting de legendarische omloop van Jarama in de buurt van Madrid. Ondertussen heeft onze landgenoot Maxime Martin met zijn elektrische Alfa Romeo bewezen dat hij ook in de FIA eTOURING CAR WOLRD CUP zijn mannetje kan staan en Martin zal er dus zonder meer alles aan doen om tijdens de spectaculaire races van de FIA eTOURING CAR WOLRD CUP op Circuit Zolder ervoor te zorgen dat de Brabançonne weerklinkt. Het format van de FIA eTOURING CAR WOLRD CUP houdt overigens het midden tussen klassieke circuitraces en rallycross, met korte en intense wedstrijden die het publiek van de eerste tot de laatste minuut op het puntje van hun stoel laten zitten. Spektakel verzekerd dus!
 
Bovendien is er ook actie met de elektrische eenzitters van de ERA Series Europe, een kampioenschap met basis in het Limburgse Zonhoven, ook al een première voor België, met bovendien ook een Belgische rijder, namelijk de Brabantse belofte Milan De Laet.
 
Dieter Vanswijgenhove, Technisch en Business Directeur: “Inderdaad, wij willen de jonge wolven uit het karting de kans bieden om zich in de kijker te rijden met onze elektrische eenzitters. Onze wagens sluiten aan bij de bekende formules van vandaag, maar dan niet met een verbrandingsmotor, maar wel met een elektromotor van 130 kW of 165 à 170 pk, voor een gewicht van 690 kilogram, rijder inbegrepen. Het format is klassiek, met vrije trainingen en twee kwalificaties gevolgd door twee sprintraces van 20 minuten. Onze kalender telt vijf meetings, vijfmaal in het kader van de FIA ETCR en dus doen wij ook ons thuiscircuit Circuit Zolder aan, daar waar de wagen ontwikkeld is. ERA is een Limburgs bedrijf, met in zijn rangen ook Rudi Penders. Wij werken overigens ook nauw met de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen samen, wat het Vlaamse karakter van deze serie nog versterkt.”   
 
Verrassing
 
Een van de aanwezige constructeurs in de FIA eTOURING CAR WOLRD CUP is het Koreaanse Hyundai Motorsport en zij hebben voor het Belgische publiek een enorme verrassing. Hyundai Motorsport komt een week na de 24 uur van Zolder immers naar ons land voor de Belgische WRC-manche in en om Ieper en om het publiek voor deze unieke wedstrijd warm te maken, zal hun toprijder Thierry Neuville op Circuit Zolder aanwezig zijn”, geeft Harry Steegmans, de directeur van Circuit Zolder tekst en uitleg. “Hij zal van wagen wisselen met Norbert Michelisz, de sterrijder van Hyundai Motorsport in het FIA ETCR. Het is een mooie gelegenheid om hem aan het werk te zien, want buiten Circuit Zolder en Ieper, moeten we al behoorlijk ver reizen om onze rallytopper nog in te zien.” 
 
Niet alleen racen
 
Het hele weekend lang kan het publiek kennismaken met de elektrische auto’s die vandaag op onze wegen te zien zijn. Tal van constructeurs maken van dit unieke event gebruik om hun elektrische wagens in de kijker te zetten en de gelegenheid te bieden ze te proefrijden op de legendarische piste van Circuit Zolder. In de Eco-Mobility zone maakt het publiek kennis met de vele overige elektrische mobiliteitsmogelijkheden, zoals onder andere elektrische fietsen, Segways en elektrische steps. Er is volop gelegenheid deze op het speciaal daarvoor aangelegde testparcours uit te proberen.
 
Bovendien richt het evenement zich op de hele familie, van jong tot oud, met voor ieder wat wils. Circuit Zolder wil daarbij zeker ook de generaties die morgen gaan rijden en racen niet vergeten.

Wie meer info wil kan terecht op de website: circuit-zolder-electrified.be