Vaste & tijdelijke locaties

Apr 25, 2024, 19:10
Historische locatie op maat van hedendaagse events

Historische locatie op maat van hedendaagse events

02 oktober 2018

Wie op zoek is naar een eventlocatie met karakter, heeft er sinds kort weer een prachtige keuzemogelijkheid bij. Het Sint-Jansbergklooster in Zelem heeft een authentieke, historische uitstraling, maar biedt anderzijds wel alle voorzieningen die men van een hedendaagse eventlocatie mag verwachten. De nieuwe eigenaars van het pand, Myriam & Peter, leidden ons rond doorheen deze verborgen parel op de grens tussen Limburg en Vlaams-Brabant.

Rijk verleden

De geschiedenis van dit unieke pand gaat terug tot in de 14de eeuw. “Het klooster werd in 1329 gesticht door de zeer strenge Kartuizerorde. Ook de huidige kapel dateert nog uit die periode. De troepen van Willem van Oranje hebben eind 16de eeuw een groot deel van het klooster verwoest, maar in de 17de krijgt het complex zijn huidige uitzicht, met de bouw van het gastenkwartier en de Sint-Janstoren.”

Prachtige salons

Elke periode uit de geschiedenis heeft wel zijn stempel gedrukt op het klooster. “Eind 18de eeuw kwam het klooster in handen van verschillende adellijke families die er een kasteelklooster van maakten (Château Mont Saint Jean),  magnifieke salons hebben ingericht en het klooster omvormden tot een plek voor grote adellijke feesten. Ongeveer een eeuw geleden keerde de rust terug, met de komst van de slotzusters Dominicanessen, die hier tot 1994 zouden verblijven.”

Conservateurs

De nieuwe eigenaars willen nu volledig de kaart van de eventverhuur trekken. “Tussen 1995 en 2013 stond het klooster reeds bekend als een succesvolle eventlocatie, en die draad willen wij nu terug oppikken. Hiervoor werken wij o.a. samen met Les Conservateurs du Monastère, dat zijn 20 partners die de eerstvolgende jaren investeren in goederen en diensten voor het klooster, in ruil voor een jaarlijks gebruik als eventlocatie. Daarnaast werden de voorbije maanden ook heel wat ruimtes gerestaureerd zonder daarbij aan het authentieke karakter te raken.”

Twee grote ruimtes

Afhankelijk van de formule kan het Sint-Jansbergklooster feesten tot 500 personen ontvangen. “De Feestzaal (tot 450 personen) en de Kartuizerzaal (tot 200 personen) zijn onze twee grootste ruimtes, die elk over een eigen professionele keuken beschikken. Voor de catering werken we samen met drie vaste partners, met name Gustus, Atelier V en Global Cuisine. Het complex beschikt ook over drie indrukwekkende salons, die bijvoorbeeld voor recepties of meetings kunnen dienst doen. Tijdens de zomermaanden bieden het buitenterras en de Engelse tuinen dan weer heel wat mogelijkheden.”

Betoverende kapel

De blikvanger van de hele kloostersite is ongetwijfeld de 14de-eeuwse kapel. “Deze kan gebruikt worden voor recepties, productlanceringen of zelfs vergaderingen. En het zal niemand verbazen dat dit voor velen de gedroomde plek is om te trouwen. Binnenkort voorzien we ook nog vier bruidssuites, zodat men na het feest kan blijven overnachten. Voor huwelijksfeesten en trouwceremonies hebben we intussen al aanvragen die lopen tot in 2020. En dan zijn we hebben we zelfs nog geen actieve promotie gevoerd. Maar het klooster is bekend in de streek en ver daarbuiten. De mensen zaten echt wel te wachten op een heropening.”

Complete uitrusting

Ondanks het historische karakter van de verschillende ruimtes, beantwoordt het Sint-Jansbergklooster wel helemaal aan de noden van de hedendaagse eventorganisator. “We hebben overal een eventwaardige uitrusting voorzien. We hebben wifi voorzien in het hele klooster, er zijn koelcellen, en de tuin en de kapel kunnen worden uitgelicht met de aanwezige LED-verlichting – zelfs in de gewenste kleur. Ook het nodige audiovisueel materiaal is reeds aanwezig. In de grote zaal hebben we vier boxen van 2.000 watt hangen, en ook in de tuin hebben we in de struiken B&W speakers geïnstalleerd voor een uitstekend geluid. In de kleinere ruimtes zijn er LED-schermen voorzien voor presentaties of meetings.”

Grote interesse van bedrijven en particulieren

De basis is dan ook aanwezig om van het Sint-Jansklooster opnieuw een succesvolle eventlocatie te maken. “Tijdens de Open Monumentendag hebben we meer dan 600 personen over de vloer gekregen, en alle bezoekers – zeker de mensen uit de buurt – waren enthousiast over hoe we de zaken hier hebben aangepakt. Ook bij bedrijven is de interesse groot. De ligging op amper 1,5 km van de E314-snelweg is dan ook ideaal voor een vlotte bereikbaarheid vanuit Brussel of Antwerpen. We ontvingen recent al events van L’Oreal, VOKA, Hyundai,… en er staat nog veel meer op de planning. Ook het televisieprogramma Grillmasters van VIER wordt bij ons in het klooster opgenomen. Particulieren kunnen hier binnenkort op zondag terecht, want dan wordt de Kartuizerzaal omgevormd tot een brasserie”, zo besluiten de enthousiaste eigenaars.

Meer informatie:

The Monastery bvba
Sint-Jansbergklooster, Sint-Jansbergstraat 9, 3545  Zelem
0479 96 92 95
www.sint-jansbergklooster.be