Vaste & tijdelijke locaties

Apr 25, 2024, 12:52
Het Laborium ontsluit de onuitputtelijke wereld van virtual reality

Het Laborium ontsluit de onuitputtelijke wereld van virtual reality

23 augustus 2018

Op vrijdag 6 juli om 10u30 opende het Historium een nieuw vooruitstrevend concept op de Markt van Brugge, onder de naam Laborium. Het Laborium Virtual Reality gaming & innovation lab is een spin-off van het Historium en gevestigd in de zalen op het binnenplein van het Historium-gebouw. 

Twee jaar na de ontwikkeling van de Historium Virtual Reality (ondertussen uitgebreid tot 16 VR-booths in 10 verschillende talen), maakt het Historium zijn naam als pionier op vlak van nieuwe technologie en VR in de museale sector opnieuw waar.

Het LABORIUM is een Virtual Reality gaming & innovation lab, dat de onbegrensde wereld van virtual reality op je loslaat.

Zoals de naam al meegeeft, is het LABORIUM niet enkel een Virtual Reality Gaming Arcade, waar het publiek zich kan uitleven met bestaande VR-games en binnenkort ook een free roaming Historium Game, die zich afspeelt in de Gouden Eeuw van Brugge. Het LABORIUM wordt eveneens een Innovation Lab, een ‘labo’ voor alles wat te maken heeft met Virtual Reality, Augmented Reality, Mixed Reality, gaming, artificial intelligence, ... waar innovatieve en creatieve virtuele belevingen worden onderzocht om de toekomst van het Historium voor te bereiden. Tijdens testsessies, ‘innovation labs’ genaamd, zal de community ook regelmatig nieuwe ontwikkelingen kunnen uittesten.

Deze tweeledige invulling (gaming en innovatieve onderzoeken & ontwikkeling) maakt het LABORIUM uniek en vernieuwend, waardoor het zich onderscheidt van andere VR Arcades.

1. LABORIUM Virtual Reality Gaming Arcade

De LABORIUM Virtual Reality Gaming Arcade is dagelijks open van 13u tot 18u. Buiten de openingsuren kan er gespeeld worden op afspraak.

Er worden 5 VR-games aangeboden, die op dit moment best uitgewerkt en populair zijn: Richie’s Plank Experience, Cloudlands VR minigolf, Elven Assassin VR, Arizona Sunshine en Serious Sam, Last Hope. Het is de bedoeling om op korte termijn nog extra games toe te voegen aan het aanbod. Ook op vraag van de klant bij reservering, kunnen we de gewenste games toevoegen.

In juli start het LABORIUM met 4 speelvelden in dezelfde ruimte. Er kan dus met 4 personen tegelijkertijd gespeeld worden. Elke speler kan een ander spel spelen, maar er kan ook samen gespeeld worden: met of tegen elkaar. De spelzones zijn virtueel afgebakend: kom je in de buurt van een muur, dan zal de speler een virtueel rooster zien verschijnen. Bedoeling is om na de zomer uit te breiden naar 6 speelvelden, met draadloze headsets.

Het Laborium-team geeft de bezoeker bij aankomst alle nodige uitleg en hulp: bij het opzetten van de bril, het hanteren van de controllers, … Ook tijdens het spelen blijft iemand in contact met de spelers door middel van een headset. We monitoren ook actief de gameplay.

Pauzeren, wachten op vrienden of napraten over het gamen kan in onze loungeruimte, waar men iets kan drinken. Er is plaats voor 16 personen, je kunt dus makkelijk met groepen tot 20 personen langskomen. Hier kun je op scherm ook de spelers virtueel volgen.

Naast de bestaande games in het aanbod, zal het LABORIUM ook een Historium Game ontwikkelen (die zich afspeelt in de Brugse Middeleeuwen). Belangrijk verschil met het huidig aanbod van VR-games zoals eerder vernoemd, is dat de Historium Game ‘free roaming’ zal zijn: de spelers zullen zich samen met de tegen- en medespelers vrij rond bewegen in eenzelfde open ruimte.

2. LABORIUM Innovation Lab

Achter de schermen gaat het LABORIUM Innovation Lab op zoek naar innovatieve en creatieve belevingen, om de toekomst van het Historium voor te bereiden met als doel zo realistisch mogelijk terug te stappen in de tijd. We willen die virtuele leefwereld zó invullen dat ieder zijn beleving naar eigen interesse kan sturen. Dit vraagt heel wat onderzoek in verschillende stappen en is ook afhankelijk van de evolutie van nieuwe VR-technologie.

De community die we opbouwen met de Virtual Reality Gaming Arcade, zal ons klankbord worden voor de nieuwe ontwikkelingen van het Innovation Lab. Het publiek kan de nieuwe technologie namelijk uitproberen tijdens regelmatige testsessies, die we de ‘Innovation Labs’ noemen. Op basis van de feedback van onze community, kunnen we de nieuwe experiences bijsturen naargelang de verwachting en ervaring van ons doelpubliek.

Laatste nieuwe technologie

We werken met HTC Vive Pro als headset, de tweede generatie van de op gaming gerichte HTC Vive VR-brillen, waarbij alle kinderziektes zijn weggewerkt. Zo is de resolutie nog verhoogd naar 2880 x 1600 (14440p per oog), dit maakt games gedetailleerder en samen met de verminderde light bleed zorgt dat voor een verbeterde immersie. Ook het draagcomfort is verbeterd, met een nieuw bevestigingssysteem met draaiknop. Hierdoor is de Vive Pro VR-bril eenvoudiger zelf op te zetten of te verstellen en is het gewicht van de headset beter over je hoofd verdeeld. De ingebouwde microfoons en koptelefoons maken een externe headset overbodig, wat weer scheelt in het geknoei met kabels. Deze headset registreert ook iedere beweging: hurken, draaien, stappen, …

PRAKTISCH

Waar?

Het Laborium vind je op de Markt van Brugge (op het binnenplein van het Historium).

Voor wie?

Zowel voor particulieren als uitermate geschikt als teambuildingactiviteit voor bedrijven. 

Openingsuren

De Laborium Virtual Reality Gaming Arcade is tijdens de zomermaanden open van 13u tot 18u. Buiten de openingsuren kan er gespeeld worden op afspraak. Reserveren via thefuture@laborium.be of +32 (0) 472 24 10 61. Betalen doe je ter plaatse.

Prijs

Laborium Newbie: € 25

  • Voor beginners / eerste ervaring met VR
  • 30 minuten introductie onder begeleiding van een VR-expert.

Laborium Expert: € 45

  • Voor wie al eerder heeft gespeeld (nog steeds met korte introductie)
  • 60 minuten gamen onder begeleiding van een VR-expert.

Laborium Hardcore: € 60

  • Voor ervaren spelers
  • 90 minuten gamen onder begeleiding van een VR-expert (geen introductie nodig). Het ideale pakket voor wie wil binnenkomen, headset opzetten en meteen wil gamen.

www.laborium.be