Vaste & tijdelijke locaties

Jun 17, 2024, 14:26
“Een unieke gelegenheid om bedrijven te ontdekken die je anders misschien nooit tegenkomt”

“Een unieke gelegenheid om bedrijven te ontdekken die je anders misschien nooit tegenkomt”

05 juni 2024

Op woensdag 18 en donderdag 19 december verwelkomt Waregem Expo de eerste editie van Eventure, de nieuwe vakbeurs voor de eventsector. Deze wil organisatoren van grote én kleine events een divers en compleet aanbod aan toeleveranciers tonen. Initiatiefnemer Chris Baert van Fairs & Events vertelt ons hoe deze nieuwe vakbeurs ontstaan is en wat we precies mogen verwachten.

Met Eventure wil Fairs & Events inspelen op een leemte die er de voorbije jaren in de markt is ontstaan. “Sinds corona heb ik gemerkt dat we binnen de eventsector veel te weinig weten van elkaar”, zo vertelt Chris Baert. “Zowel van de collega’s die evenementen organiseren, als van de toeleveranciers. Er is té weinig contact. Daarom lopen we al een tijdje met het idee om een platform op te richten om dit contact te stimuleren. Vroeger waren er verschillende evenementenbeurzen, maar die zijn er op vandaag niet meer. Met uitzondering van een Nederlands initiatief, dat vooral focust op festivals en grote evenementen. Uit mijn contacten bleek dan ook dat er behoefte was aan een nieuw initiatief in Vlaanderen.”

Heel wat enthousiaste exposanten

Eventure zet in op een heel brede groep van exposanten. “Iedereen die toeleverancier is van gelijk welk evenement is welkom. Dat gaat heel breed. Artiesten, aanbieders van teambuildings, venues, AV-leveranciers, leveranciers van herbruikbare bekers, vloerbekleding, meubilair, tenten, toiletwagens,… Alles wat komt kijken bij de organisatie van een evenement, hetzij indoor, hetzij outdoor. Eind maart, dus negen maanden voor Eventure, hebben er al bijna 50 exposanten ingetekend. Je voelt dus dat het enthousiasme er is. Dat bevestigt ons gevoel dat er een tekort is aan een mooi platform voor de eventsector. Maar we willen geen megabeurs zijn. We hebben zo’n 4500 m². Dat is niet gigantisch, maar toch ben ik ervan overtuigd dat we in die zone alles kunnen aanbieden wat aan bod komt in de markt.”

Laagdrempelig

Eventure wil de drempel voor exposanten bewust laag houden. “We bieden stands aan van 6, 9 en 12 m². Voor beginnende bedrijven hebben we een all-in formule met tapijt, wanden, verlichting en meubilair inbegrepen. Exposanten kunnen bij wijze van spreken een uur op voorhand toekomen, en de stand staat klaar. Bedrijven die creatief willen zijn, of zelf een stand hebben, kunnen kiezen voor de naakte oppervlakte. We hebben in de tweede hal ook een animatiedorp voorzien, waar we voor 550 € excl. btw standjes van 6 m² aanbieden, die echt gericht zijn op dj’s, artiesten, goochelaars of fotografen die niet veel plaats nodig hebben. Voor 550€ kunnen zij daar twee dagen staan. Als zij elke dag met 20 mensen kunnen spreken, hebben ze echt wel waar voor hun geld gekregen.”

Professionele, semiprofessionele en corporate bezoekers

Aan de bezoekerskant mikt de beurs op drie verschillende profielen. “Allereerst zijn dat de eventkantoren, bedrijven die professioneel bezig zijn met het organiseren van evenementen voor hun klanten. Maar daarnaast willen we ook de semiprofessionele organisatoren verwelkomen. In Vlaanderen zijn er heel wat initiatieven die georganiseerd worden door mensen die daarnaast nog een vaste job hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan wielerwedstrijden zoals de E3 Saxo Classic of festivals zoals Hype’O Dream. Dat zijn organisatoren die hun event ook heel serieus aanpakken, maar die hier niet full-time mee bezig zijn. Ten slotte mikken we ook op corporate bezoekers, dus de mensen die binnen grote bedrijven bezig zijn met het regelen van events. Zij zijn ook altijd op zoek naar nieuwe partners of leveranciers.”

Nieuwe bedrijven ontdekken

Eventure biedt ook een kans om verder te kijken dan de traditionele driehoek Gent-Brussel-Antwerpen. “We merken dat de weg tussen Brussel en Antwerpen en de regio Oost- en West-Vlaanderen soms nog ver is. Veel evenementen vinden plaatsen in Brussel en Antwerpen, maar ook in Oost- en West-Vlaanderen is er heel wat knowhow. Onze streek is heel opkomend wat betreft events. Het is dus goed dat een vakbeurs ook eens in een andere provincie wordt georganiseerd. Eventure is dan ook een unieke gelegenheid om bedrijven te ontdekken die je anders misschien nooit tegenkomt. Bovendien is Waregem Expo ideaal gelegen, vlakbij de afrit van de E17. We hebben een grote gratis parking én een hotel op onze site.”

Keynote-programma

Naast een breed aanbod exposanten wil Eventure ook inzetten op een sterk randprogramma met waardevolle content. “We gaan met BESA, Event Confederation en Febelux bekijken hoe we een mooi keynote-programma kunnen opzetten. We stellen ons daarvoor de vraag waar de organisator vandaag van wakker ligt. Er zullen dus tal van relevante thema’s aan bod komen.”

Networkingmomenten

Maar een van dé focuspunten van Eventure is networking. “Dat is voor ons van cruciaal belang. Op woensdagmiddag organiseren we vlak voor de opening van de beurs een walking dinner, exclusief voor de exposanten. Zo zetten we de beurs als het ware in beweging. Iemand die meubilair verhuurt, kan op zo’n moment in contact komen met een AV-verhuurder. Er kunnen dan dingen tot stand komen die anders niet tot stand zouden komen. Dat vind ik leuk aan dit verhaal. Mensen samenbrengen. Op voorhand gaan we de exposanten ook samenbrengen voor een infomoment, en ook dat is weer een netwerkmogelijkheid. Veel mensen gaan zo al tevreden zijn, nog voor de beurs opengaat.”

Toenemend belang van vakbeurzen

De voorbije jaren ziet Chris Baert een duidelijke evolutie in het beursgebeuren. “Met Fairs & Events zien we een duidelijk verschuiving van B2C naar B2B. De B2C-beurzen hebben het moeilijk. Vroeger hadden we een goede tuinbeurs, een goede bouwbeurs, een goede autobeurs… dat zijn dingen die nu achterblijven. Die trend was vóór corona al ingezet. Mensen vinden alles online, en hebben minder behoefte aan consumentenbeurzen. Wat we daarentegen wel zien, is dat het B2B-verhaal wel opnieuw begint te lopen. Mensen hebben de behoefte om terug naar buiten te komen en te netwerken. Dat merken we ook bij ons andere initiatief, Bedrijvencontact, waar de editie van november nu al voor 90% volzet is. Dat heb ik in mijn carrière nog nooit meegemaakt.”

Kans grijpen als sector

Maar in december is het dus tijd voor de vuurdoop van Eventure. En ook daar wordt met vertrouwen naar uitgekeken. “Moesten we tussen 100 en 120 exposanten geraken, dan zal ik heel tevreden zijn. En ik ben ervan overtuigd dat dat gaat lukken. Het voelt niet aan alsof wij de organisator zijn. Het voelt meer aan dat we met een aantal collega’s uit onze sector allemaal vragende partij zijn om zoiets te organiseren. Maar we krijgen nu één kans om ervoor te zorgen dat we een Vlaamse beurs hebben voor onze sector. Met iedereen samen moeten we die kans grijpen, en zorgen dat we er staan in december”, zo besluit Chris Baert.  

Meer informatie via www.eventure.pro of chris@fairs-events.be

Meer van Eventure :