Event management

Jul 6, 2020, 1:06
De Nationale Veiligheidsraad haalt de eventsector gedeeltelijk uit zijn lockdown

De Nationale Veiligheidsraad haalt de eventsector gedeeltelijk uit zijn lockdown

24 juni 2020

De hele evenementensector wachtte vol ongeduld op de Nationale Veiligheidsraad van woensdag 24 juni, die zou beslissen over de voorwaarden voor het organiseren van evenementen deze zomer. Het is geen verrassing dat de wensen van de Alliantie van Evenementenfederaties in grote lijnen werden gevolgd.

Vanaf aanstaande woensdag (1 juli) is het weer toegelaten om evenementen te organiseren waarbij maximaal 200 personen in zalen en maximaal 400 personen in openlucht samenkomen. Op diezelfde datum zal ook de evenementenmatrix (voorlopig ook 'Event Risk Model' genoemd) in het spel moeten komen. Deze online tool, ontwikkeld door de Alliantie van Evenementenfederaties en Minister Zuhal Demir, zal het mogelijk maken om te onderzoeken of een evenement kan worden georganiseerd of niet, en op welke manier, volgens een reeks criteria (oppervlakte van de site, zittend of staand publiek, overdekte of buitenruimte, enz.).

Een verdubbeling van deze capaciteitsvoorwaarden staat gepland voor 1 augustus, onder voorbehoud van een gunstige ontwikkeling van de crisis.

Merk ook op dat de Premier voor activiteiten die binnenkort kunnen worden hervat de implementatie van verschillende veiligheidsprotocollen heeft aangekondigd. Voor de evenementensector zou dit protocol afkomstig moeten zijn van het kabinet van Zuhal Demir.

Hoewel de receptie- en congreszalen - mits naleving van de veiligheidsregels - op 1 juli mogen heropenen, beperkt de Veiligheidsraad de capaciteit van de feestzalen tot 50 personen. Nachtclubs blijven gesloten en 'massa'-evenementen blijven tot 31 augustus verboden.

Ten slotte zei de Premier dat zij zich bewust is van de problemen waarmee de stilgelegde sectoren werden geconfronteerd, en ze kondigde aan dat zij zouden kunnen rekenen op aanvullende en specifieke ondersteuning.

Met deze aankondiging weet de eventsector eindelijk waar men deze zomer aan toe is. Toch heerst er geen hoera-stemming bij de Alliantie van Eventfederaties. De Veiligheidsraad bracht immers geen duidelijkheid over wat er vanaf september mogelijk zal zijn. Iets wat toch belangrijk is met het oog op een goede voorbereiding van het najaar. Op dit vlak blijft men dus op zijn honger zitten en hoopt men toch nog op een verdere verduidelijking.  

Wordt vervolgd…

Bekijk hieronder de reactie van Bruno Schaubroeck, woordvoorder van de Alliantie van Eventfederaties, bij VRT Nieuws.