Event management

Mar 29, 2024, 2:56
Wat betekent de coronacrisis voor een eenmanszaak?

Wat betekent de coronacrisis voor een eenmanszaak?

14 april 2020

Het zijn niet enkel de grote bedrijven die getroffen worden door deze crisis. Ook voor de zelfstandigen en freelancers is de impact enorm. Maar hoe gaan éénmanszaken om met de huidige situatie? Tom Demyttenaere, die zijn brood verdient als dj voor privé- en corporate feesten in binnen- en buitenland, legt ons uit hoe zijn zakelijke perspectieven er momenteel uitzien.

Sinds 13 maart zijn alle opdrachten voor DJ Tom geannuleerd. “Voor de periode maart, april en mei is alles geschrapt”, zegt Tom Demyttenaere. “En ook voor juni beginnen de eerste annulaties binnen te komen. Naast corporate events draai ik ook op huwelijken, en ook daar worden feesten al volop verschoven. Ik had lang goeie hoop, maar ik krijg steeds meer signalen dat de zomer ook een moeilijk verhaal wordt. Het hangt er allemaal van af hoe lang men blijft vasthouden aan de strenge maatregelen. Als men zegt dat bijeenkomsten tot 100 mensen binnen afzienbare termijn wel zouden kunnen, dan zijn er voor mij bijvoorbeeld al privéfeestjes mogelijk bij mensen thuis. Op dat vlak ben ik flexibel. Het feit dat ik ook private events doe, helpt mij om snel terug te kunnen opstarten. Voor dj’s die enkel focussen op de zomerfestivals, ligt dat natuurlijk een stuk moeilijker, die gaan niet veel werk hebben.”

Overbruggingsrecht

Maar al zeker drie maanden geen werk, betekent ook drie maanden geen inkomsten. Gelukkig kan Tom Demyttenaere voor die periode terugvallen op een ondersteuning van de overheid. “Ik krijg een overbruggingsrecht op persoonlijke naam, voor het weggevallen inkomen. En daarnaast heb ik voor het bedrijf ook recht op die eenmalige premie van 3000 euro. Voor mij is die regeling best ok, omdat ik geen supergrote investeringen heb. Qua leningen heb ik alleen de wagen op de zaak staan. Dus voor mij valt de schade nog wel mee. Maar ik kan mij inbeelden dat voor grotere audiovisuele spelers met enorme investeringen deze maatregelen slechts een druppel op een hete plaat betekenen.”

Hopen op het najaar

Voor het najaar staat de agenda van DJ Tom sowieso al propvol. Hij hoopt dan ook dat deze events ook allemaal zullen kunnen plaatsvinden. “Ik hoop dat de angst niet toeslaat, waardoor men ook voor de periode september-oktober zou beginnen te annuleren. Daar is nog geen reden toe. Ik reken er dan ook op om nog heel wat corporate events te kunnen doen in het najaar. Maar het is afwachten hoe de corporate markt gaat evolueren. Gaat men events organiseren om het personeel een boost te geven? Of gaat men geen budget meer kunnen vrijmaken door de economische kaakslag? Het kan twee kanten uit.”

Online dj-set

Maar zelfs nu, in volle crisis, klinken er toch al positieve signalen vanuit de sector. “Bedrijven gaan nadenken om dingen op een andere manier te organiseren. Afgelopen donderdag heb ik voor een bedrijf een online afterworkparty verzorgd. Ik draaide mijn dj-set van thuis, en dat werd dan doorgestuurd naar alle medewerkers, die via Zoom konden luisteren en tegelijkertijd ook met elkaar konden chatten. Op die manier wou het bedrijf zijn thuiswerkers een energieboost geven. Een originele en vooral leuke oplossing in deze moeilijke omstandigheden”, zo besluit Tom Demyttenaere.