Event Destinations

Jun 6, 2023, 7:55
Een perfecte mix van natuur, avontuur en gastronomie

Een perfecte mix van natuur, avontuur en gastronomie

23 mei 2023

Sinds enkele jaren waait er een nieuwe wind door Durbuy. Er werd fors geïnvesteerd in allerhande infrastructuren die ’s lands kleinste stad nog meer in de smaak doen vallen bij families, vriendengroepen én bedrijven. Adventure Valley en Green Fields kunnen bedrijven en organisaties - die op zoek zijn naar een teamuitstap - een brede mix van activiteiten, verblijfsmogelijkheden en gastronomie aanbieden. En dat allemaal in het prachtige groene kader van de Belgische Ardennen.

“Iedereen heeft wel herinneringen aan de Belgische Ardennen”, aldus Willem Termote, Operations Director bij Adventure Valley. “Ze roepen bij veel mensen meteen een vakantiegevoel op. Dat gevoel proberen we door te trekken met Adventure Valley en de omliggende activiteiten en accommodaties. We willen iedereen goed ontvangen in Durbuy, door een service van a tot z aan te bieden.”

Rijke geschiedenis

De geschiedenis van de groep gaat terug tot in het jaar 1964. “Toen heeft de grootvader van onze CEO Bart Maerten hier een casinogebouw opgekocht en omgebouwd tot een centrum voor vakantiekampen. Sindsdien kwamen kinderen van overal naar Durbuy om er allerlei leuke activiteiten te doen: klimmen, speleo,…  Bart heeft dit verdergezet als een vakantie- en bosklassencentrum, dat ook vandaag nog steeds actief is. Vijf jaar geleden is Marc Coucke naar Durbuy gekomen, en heeft hij Durbuy Adventure overgenomen. Hij is ook in gesprek gegaan met Bart. Ze hebben toen beslist om de twee activiteiten, die in dezelfde lijn liggen, samen te brengen. Zo is Adventure Valley en ook de groep La Petite Merveille ontstaan.” 

“De Superfly is de langste zipline van het land, waar je met drie naast mekaar over het park vliegt.”

Adventure Valley

Het kloppend hart van de activiteiten in Durbuy is het avonturenpark Adventure Valley. “Dit park is vooral gebaseerd op activiteiten rond zwaartekracht”, zegt Christelle Degroote, manager van het park. “De Superfly is de langste zipline van het land, waar je met drie naast mekaar over het park vliegt. Ook de Tubing Slide van meer dan 200 meter – waarbij je op een band naar beneden glijdt - is een populaire activiteit. De grootste uitdaging is ongetwijfeld de Free Fall, waar je een vrije val van meer dan 30 meter kunt maken. Een echte klassieker is het touwenparcours, op verschillende hoogtes tussen de bomen. Maar het is ook onze bedoeling om meer activiteiten te gaan aanbieden voor minder sportieve mensen of personen met hoogtevrees.”

Op maat van bedrijven

Adventure Valley is in de eerste plaats een familiepark, maar het leent zich ook uitstekend voor bedrijven of organisaties die een teambuilding willen organiseren. “We proberen iedere groep dan een eigen zone te geven. Zo willen we vermijden dat een bedrijf ’s middags bij de lunch naast een school komt te zitten.  We hebben ook twee horecapunten, waarvan we er een kunnen voorbehouden voor bedrijven. Vanaf een bepaald aantal deelnemers kan het park ook geprivatiseerd worden, bijvoorbeeld voor een grote familiedag voor enkele duizenden personen.”

Focus op de natuur

Adventure Valley is een echt belevingspark geworden, in het midden van de natuur. “Tot voor de overname werden hier ook activiteiten zoals paintball en karting gedaan”, gaat Willem Termote verder. “Maar die zijn als eerste geschrapt uit het aanbod. ‘Back to nature’ is echt ons uitgangspunt. Dat blijkt ook uit de andere activiteiten die we in en rondom het park aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan het maïslabyrinth. Aan de andere kant van de vallei is er ook een Nature Walk met heel wat info over de lokale fauna en flora. Daarnaast investeren we ook in kayaks en e-mountainbikes, waarmee groepen de omgeving kunnen verkennen.”

Agentschappen

Het aanbod teambuildingactiviteiten in en rond Adventure Valley is dus zeer uitgebreid. “Van fun games tot escapespellen, en van een city discovery tot een golfinitiatie. Toch zijn andere teambuildingagentschappen hier zeker ook welkom. Als we een product zelf niet aanbieden, gaan we dit niet zelf proberen, maar gaan we op zoek naar wie daar wel ervaring mee heeft. Als een bedrijf bijvoorbeeld een grote yogasessie wil houden, gaan we niet doen alsof we dat zelf kunnen. Dan werken we liever met een goede partner. Ook evenementenbureaus verwelkomen we met open armen.”

Indoorgedeelte

Omdat Adventure Valley wil evolueren naar 365-dagen-bestemming werd er ook geïnvesteerd in een indrukwekkend indooraanbod. “Je vindt hier onder andere bowlingbanen, een lasergame en een kids zone. De Fast Tag is een indooractiviteit die we zelf ontwikkeld hebben. Het is een parcours met obstakels en puzzels, waarbij je score wordt bijgehouden. Deze activiteit duurt zo’n 45 minuten en is zeer intensief.”

Duvel Dome

Bedrijven kunnen in Adventure Valley ook gebruik maken van een polyvalente eventruimte. Christelle Degroote: “De Duvel Dome is een strakke, omvormbare ruimte met een bar en een podium. Deze kan via een evenementenbureau door de bedrijven zelf worden ingericht. Want iedereen wil toch graag zijn eigen thema neerzetten.  Zo zijn er bijvoorbeeld feesten in Great Gatsby-stijl geweest. De Duvel Dome kan in totaal tot 400 personen ontvangen voor presentaties of feesten, maar evengoed voor een quiz, een concert of een comedyshow. Naast de Duvel Dome beschikken we ook nog over verschillende ruimtes die geschikt zijn voor vergaderingen en seminaries.”

“Op gastronomisch vlak hebben we een hele waaier aan mogelijkheden, op maat van elke doelgroep.”

Van barbecue tot sterrendiner

Een geslaagde teamactiviteit kan niet zonder lekker eten. “Op gastronomisch vlak hebben we een hele waaier aan mogelijkheden, op maat van elke doelgroep”, vertelt Willem Termote. “Onze topchef Wout Bru heeft intussen vier keukens in Durbuy: Le Wagyu, La Bru’sserie, Limoni E Tartufi en Le Grand Verre, waarmee hij onlangs een eerste Michelinster behaalde. Weldra wordt er nog een vijfde restaurant aan de rij toegevoegd. Maar evengoed kunnen we groepen in het park een gezellige barbecue of een heerlijk Ardens buffet aanbieden. We vinden voor elke klant een oplossing op zijn maat.”

Verblijfsmogelijkheden

Bedrijven en andere groepen die willen blijven overnachten, vinden in Durbuy een heel breed aanbod. “Le Sanglier des Ardennes werd de voorbije jaren uitgebouwd tot een vijfsterrenhotel met 100 kamers. En ook aan het golfcomplex is er een hotel met 28 kamers. Tussen Adventure Valley en het stadje is er bovendien een uitgebreide glamping-site, Green Fields. Dit concept werd drie jaar geleden opgestart in samenwerking met Tomorrowland, maar hebben we daarna zelf verdergezet. Met zijn 112 tenten en 405 bedden is Green Fields eigenlijk het hotel van Adventure Valley. Ten slotte kunnen we ook nog echte Ardense chalets aanbieden. Het unieke is dat we binnen één groep heel veel verschillende mogelijkheden hebben. Men kan dus kiezen voor een luxueus verblijf, of voor een meer avontuurlijke optie.”

De perfecte mix

In en rond Adventure Valley is dus bijna alles mogelijk. “We hebben wel standaardformules, maar we kunnen dit altijd bijsturen volgens de wensen van de klant. De meeste bedrijven gaan voor een mix van natuur, een bezoek aan het stadje en een activiteit die zorgt voor een adrenalinekick: deelnemers die elkaar aanmoedigen en samen van de Free Fall springen, een citygame in de steegjes van het stadje, gezellig samen eten, en aansluitend nog een feestje in onze Duvel Dome…  het is maar één voorbeeld van hoe een teamuitstap er bij ons zou kunnen uitzien. Plezier maken, lekker eten, en elkaar ontmoeten in een andere setting. Dat zorgt ervoor dat de klant met een lachend gezicht terug naar huis gaat”, zo besluit Christelle Degroote.