Event Agencies

Mar 29, 2024, 15:07
“Events zonder duurzaamheid zijn passé”

“Events zonder duurzaamheid zijn passé”

22 maart 2022

Evenementen zijn fantastisch, maar - laat ons eerlijk zijn - ook vaak vervuilend. Denk maar aan het transport van alle materialen voor de op- en afbouw, de voedseloverschotten of de bergen (plastic) afval achteraf. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Bij Utopia Events zit duurzaamheid in het DNA. Het is hun kernopdracht. “Als evenementenbureau dragen ze dan ook trots het C02-neutral label maar willen daar nu nog een stap verder in gaan en ook de events C02-neutraal organiseren.”

Bedrijven die willen overleven in de huidige maatschappij moeten duurzaamheid hoog op hun prioriteitenlijst zetten. Klanten haken af of stappen naar de concurrentie als ze zich beter voelen bij een andere of betere duurzaamheidsstrategie. Dit geldt ook voor bedrijfsevents zoals netwerkdagen, personeelsfeesten of persvoorstellingen. Events organiseren is niet zo moeilijk als je de spelregels volgt, maar dit doen met een hart voor milieu, klimaat èn de toekomst, dat vergt een degelijke expertise.

Het Gentse Utopia is momenteel het enige CO2-neutrale event agency in België. Ze zijn gedreven om deze kennis door te geven aan hun klanten,  partners en leveranciers met het oog op een duurzamere eventsector. Want duurzaamheid is een collectieve inspanning, dat doe je niet alleen. De focus van Utopia ligt op zoveel mogelijk CO2-uitstoot vermijden doorheen de eigen werking van hun eventbureau en - meer nog - in het organiseren van events voor hun partners en klanten.

"Duurzaamheid mag geen loos woord zijn dat bedrijven nog even vermelden op het einde van hun jaarverslag”, zegt Gilles De Backer van Utopia Events. “Vandaag de dag ben je enkel vernieuwend wanneer duurzaamheid de basis is van elke beslissing die je neemt. En op die manier verzorgen wij events bij Utopia."

Via een concreet stappenplan worden vervuilende elementen in kaart gebracht en vermeden waar mogelijk, zowel tijdens de voorbereiding als de uitvoering van het evenement.  Daar is Utopia sterk in: elke beslissing, elke aankoop en elke leverancier moet de duurzaamheidstoets doorstaan. De CO2-uitstoot die niet vermeden kan worden (die zal er helaas nog altijd zijn) wordt berekend met een “Datacollector”. Deze is ontworpen door C02-Logic, onder toezicht van Vinçotte. De resterende milieu-impact wordt na het event gecompenseerd door projecten te steunen die bijdragen tot de opslag van CO2, het vermijden van C02 of tot de Sustainable Development Goals (SDG's). Zo is Go Forest bijvoorbeeld een vaste partner. Na het Dinner with the Queen zomerevent werden er vorig jaar maar liefst 1850 bomen geplant in Peru, goed voor 59 ton CO2-compensatie.

Maar duurzaam ondernemen is maar één deel van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Utopia zet ook actief in op sociaal ondernemen. Zo werden er acties gedaan om daklozen in Gent een warme maaltijd te geven op kerstavond of bezorgden ze een attentie aan de verplegers van het Maria Middelares ziekenhuis in volle pandemie.

Kortom, duurzaamheid is geen hype, maar het is de enige optie. Het moet de basis worden van alle toekomstige evenementen. Zo draagt Utopia haar steentje bij tot die collectieve inspanning om een positieve impact te hebben op onze planeet, mens en dier.