Event Agencies

May 24, 2019, 1:54
Hoe gaan evenementenagentschappen om met hun eigen mensen?

Hoe gaan evenementenagentschappen om met hun eigen mensen?

20 februari 2019

Een job binnen een eventkantoor is allesbehalve een doodgewone 9-to-5. Het voor agentschappen dan ook een uitdaging om de juiste mensen te vinden, én deze medewerkers (en hun omgeving) tevreden te houden.

Wie binnen de eventsector werkt, wat dat hij allesbehalve gewone werkuren heeft. En blijkbaar zorgt dit steeds vaker voor problemen.
Tom Bellens (Push To Talk): “Iedereen hier rond de tafel is een zaakvoerder. We zijn allemaal enorm flexibel. Alles moet korter en sneller, niet alleen in onze sector, onze klanten zijn daar ook gevoelig voor. Wat we vroeger op zes maanden deden, doen we nu op twee of drie maanden.”
Bart Koninckx (To The Point Events): “Er zit wel een limiet op. Het is de leukste job ter wereld, maar ik moet wel constant in het oog houden dat mijn mensen nog een leven hebben. Want anders houden ze het vroeg of laat voor bekeken.”
Pascal Cauwelier (Fast Forward): “Personeel is echt wel een uitdaging geworden. De juiste mensen voor de juiste functies vinden. En dan zitten we nog in een sector waar we niet snel mensen bij mekaar gaan weghalen. Maar de nieuwe generatie zit anders in mekaar. Hoe gaan we de juiste mensen vinden die dit werk nog willen doen?”
Peter Veekmans (UC Belgium): “Vroeger kwam men al snel in onze sector terecht als men op zoek was naar een uitdaging die fun en geen 9-to-5 was. Maar intussen vindt men die fun ook in andere jobs.”
Tom Bellens: “Ik merk dat ook aan het afgenomen aantal stage-aanvragen bij de ‘klassieke’ eventagentschappen. Nu kiest men ook voor andere sectoren waar men dezelfde fun, happiness en entertainment kan vinden.” Je differentiëren als agentschap zal nog belangrijker worden.

“Het is de leukste job ter wereld, maar ik moet wel constant in het oog houden dat mijn mensen nog een leven hebben. Want anders houden ze het vroeg of laat voor bekeken.”

Personeel ontzorgen

De instromende generatie heeft duidelijk andere verwachtingen en de agentschappen proberen zich daar dan ook op in te stellen.
Dieter Veulemans (CityCubes): “Wij werken met zelfsturende teams. Er is enorm veel vrijheid voor onze medewerkers. Elke week houden wij overleg hoe alle projecten lopen, en iedereen heeft targets gekregen.”
Bruno Schaubroeck (We Make You Happy): “Ik probeer mijn personeel ook zoveel mogelijk te ontzorgen. Bijvoorbeeld door eten voor hen te voorzien. Ook de naaste omgeving van onze medewerkers speelt een grote rol. Vrienden of familie die zeggen: je bent gek om dat werk te doen. Het slechtste nieuws dat ik op maandag van een medewerker kan horen is “ik heb een nieuw lief”. Want partners vinden het vaak moeilijk dat iemand zo vaak weg is.”

“Ook de naaste omgeving van onze medewerkers speelt een grote rol. Vrienden of familie die zeggen: je bent gek om dat werk te doen.”

Bart Koninckx: “Wij hebben bij To The Point Events 2 jaar geleden een Chief Happiness Officer aangeworven en wij zorgen dat er altijd fruit, koffie, water, frisdrank en snoep is, maar ook dat onze mensen opleidingen kunnen volgen en zich verder kunnen ontwikkelen. Er is ook aandacht voor het thuisfront omdat het belangrijk is dat zij hun partner steunen. We proberen er alles aan te doen om ons team happy te maken. Want wij geloven dat je alleen maar andere mensen kan gelukkig maken als je dat zelf ook bent.”
Dieter Veulemans: “Wij betrekken de partners tijdens onze wekelijkse afterwork drink. Wij hebben ook een Chief Happiness Officer aangenomen, en dat heeft ons erg geholpen. Die doet niets anders dan met iedereen praten, en hen op alle mogelijke vlakken ontzorgen. We proberen ons eigen bedrijf in de markt te zetten als een plek waar het aangenaam is om te werken.”
Bruno Schaubroeck: “Wanneer iemand stopt bij ons en uit de sector stapt, dan heb ik daar alle begrip voor. Soms is dit vak meer een fase in iemands leven dan een carrière op de lange termijn. Velen doen dit werk voor vijf jaar, en gaan daarna verder.”

Bovenstaande werd genoteerd tijdens een rondetafelgesprek met zeven Belgische evenementenagentschappen. Het panel bestond hierbij uit Dieter Veulemans van CityCubes, Bert Knuts van Event Masters, Pascal Cauwelier van Fast Forward, Tom Bellens van Push To Talk, Bart Koninckx van To The Point Events, Peter Veekmans van UC Belgium en Bruno Schaubroeck van We Make You Happy.