Event Agencies

Sep 24, 2018, 17:05
d-Side : William Tchang trekt de deur achter zich dicht

d-Side : William Tchang trekt de deur achter zich dicht

09 november 2017

Het was een emotioneel moment dinsdagavond in het atrium van d-side village, toen William Tchang (75) een punt zette achter een rijke carrière van 41 jaar in de evenementensector, waarvan 16 jaar bij het Brusselse agentschap. Een gesprek…

Rondom de totems die een kijk gaven op de carrière en persoonlijkheid van een van de oprichters van de Belgische evenementensector, kwam Emmanuel Andries, CEO van d-side, op humoristische wijze terug op karaktertrekken van William, die van de iconische sites van Brussel zijn speeltuin had gemaakt. William Tchang, die altijd bereid is om over events te praten, verliet even de zestig collega’s, klanten en leveranciers die hem kwamen uitwuiven, om met ons te praten.

"Alles is begonnen in 1976, met het grote feest voor enkele honderdduizend personen op de Heizel, ter gelegenheid van 25 jaar koningschap van Koning Boudewijn", zo vertrouwt hij ons toe. "In die tijd sprak men nog niet over evenementenagentschappen, en dus hebben wij er eentje moeten creëren. Alles moest nog gedaan worden, alles moest nog uitgevonden worden."

Nadien volgden nog talloze evenementen: 175 jaar België, 40 jaar koningschap in 1991, een massa bedrijfsevenementen, en natuurlijk vele edities van de Memorial Van Damme, waarvoor hij deze zomer nog een laatste keer de orkestmeester was, meteen ook de laatste inbreuk op zijn pensioenbelofte. Wanneer men hem vraagt hoe hij het zo lang heeft ‘volgehouden’ in de evenementensector, bekent deze grote sport- en reisliefhebber dat zijn interessesferen een invloed hebben gehad op zijn werk. "Men blijft niet 40 jaar bezig met het organiseren van evenementen zonder gedreven te worden door passie. Passie voor goed uitgevoerd werk en voor evenementen die de verwachtingen van onze klanten overstijgen. Daarbij heb ik er een erezaak van gemaakt om steeds onuitgegeven dingen te integreren, elementen die het publiek voor de eerste keer zag. In dit kader waren mijn vele reizen over heel de wereld steeds een grote bron van inspiratie."

Respect

Hoewel hij graag over ‘zijn’ vak praat, vertoont William Tchang ook een ingetogen bescheidenheid over zijn manier van werken. "Neen, er is niet echt zoiets als de ‘Tchang’ stempel. Ik werd altijd gedreven door het verlangen om evenementen te creëren die beantwoordden aan de verwachtingen van mijn klanten", zo verzekert hij. "Al wil dit niet zeggen dat ik nooit heb moeten discussiëren of argumenteren – soms zelfs heel sterk. Dit was dan nodig om mijn klanten te laten begrijpen welke de noodzaken en implicaties waren van de operaties die ze mij vroegen. Maar goed, dit is telkens goed afgelopen en deze discussies hebben vaak onze relaties geconsolideerd. Zoals ik maar al te graag herhaal: in dit vak moet men respect tonen, maar zich ook laten respecteren."

Nu William Tchang op pensioen vertrekt, verliest de Belgische evenementenwereld zonder twijfel een van zijn legendes. Hij zet nu koers richting Canarische Eilanden voor een mooie tijd met mooi weer… die waarschijnlijk wel onderbroken zal worden door enkele event-uitstappen. Men kan een mens immers niet veranderen…