Event Agencies

Sep 8, 2024, 4:17
"Communicatie rond een evenement is cruciaal voor het succes ervan"

"Communicatie rond een evenement is cruciaal voor het succes ervan"

28 mei 2024

De tweede editie van het Festival van het Nieuw Europees Bauhaus (NEB) vond afgelopen april plaats in Brussel. Dit festival maakt integraal deel uit van het overkoepelende New European Bauhaus-initiatief, dat in 2021 door de Europese Commissie werd gelanceerd. Het wil de Europese Green Deal koppelen aan onze alledaagse leefomgeving en alle burgers uitnodigen om samen te fantaseren over en te bouwen aan een mooiere, duurzamere en inclusievere toekomst. De uitdaging van een dergelijk evenement? Het grote publiek samenbrengen en bewust maken van deze thematiek door projecten en vooruitgang te belichten die al toonaangevend zijn. Dit gebeurt door het integreren van de kernwaarden schoonheid, duurzaamheid en inclusie. Maar hoe moet je dit perspectief bij het bredere publiek krijgen? Hoe kan het grote publiek betrokken worden bij een evenement dat in eerste instantie wordt gezien als een 'niche' thema? Communicatie rond het evenement speelde een essentiële rol, zo legt WMH Project uit.

Om dit te bereiken kon WMH Project rekenen op de samenwerking van zijn teams, met hun uiteenlopende talenten en expertise: van planning tot logistiek, inclusief de relaties met de verschillende invloedrijke pers en sociale media. WMH Project bood bezoekers een meeslepende ervaring door middel van verschillende activiteiten, waaronder workshops, tentoonstellingen, artistieke optredens en een duurzame modeshow.

Om het succes van het evenement te garanderen, bovenop een vlekkeloze creatieve en logistieke organisatie, sloegen alle communicatieafdelingen van WMH Project de handen ineen om een 360° communicatiecampagne te ontwerpen, resulterend in een echt succesverhaal op elk gebied. Communicatie was van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat alle acties voor het evenement echt relevant waren voor het doelpubliek, dat de boodschappen goed door hen werden opgepikt en, vooral, .... om ervoor te zorgen dat dit publiek aanwezig was op de festiviteiten!

3 MAANDEN VOORBEREIDING, 5 DAGEN EVENEMENT, DUIZENDEN DEELNEMERS

Na slechts drie maanden van zorgvuldige voorbereiding heeft het Festival van het Nieuwe Europese Bauhaus het daglicht gezien. Meer dan 50 Belgische en Europese artiesten, honderden internationale sprekers en experts kwamen samen om 80 duurzame projecten in de kijker te zetten. Het Festival was ingedeeld in Fest, Fair en Forum hubs en trok duizenden deelnemers, die konden genieten van tientallen concerten, theatervoorstellingen, filmavonden en nog veel meer.

Tegelijkertijd kregen deelnemers de kans om een breed aanbod aan thema's te verkennen in ruim zestig workshops.  Debatten onder leiding van experts stimuleerden discussie en reflectie over duurzaamheid en inclusie, en brachten honderden mensen samen die vastbesloten waren om een betere toekomst te creëren. Tot slot was er een tentoonstelling over opmerkelijke duurzaamheidsprojecten in Europa en daarbuiten.

VERSLAGGEVING OP EUROPEES NIVEAU

Om het publiek naar het festival te krijgen en de waarden en missies van het NEB te verspreiden, ging WMH Project verder dan de nationale grenzen. "Dankzij ons pan-Europese netwerk van communicatieagentschappen, WMH Network, werd er een PR-campagne opgezet in 12 Europese landen en werden er meer dan 40 persberichten verspreid. Dit bracht een enorme mediabelangstelling tot stand, verhoogde de zichtbaarheid van het NEB Festival en bereikte een publiek van meer dan 100 miljoen mensen", zegt Vincent Morrens, Head of Media Relations bij WMH Project. 

Daarnaast werden ongeveer honderd interviews afgenomen en waren er bijna 100 journalisten ter plaatse aanwezig. Er werden partnerschappen aangegaan met grote Europese media zoals EFE, RAI, Agerpres en BTA, maar ook met lokale media zoals BX1 en Bruzz.

Van het maken van een op maat gemaakt mediaprogramma tot gepersonaliseerde uitnodigingen aan Europese journalisten, dagelijkse ondersteuning ter plaatse en nog veel meer, het PR-team van het WMH Project spaarde geen moeite. Het resultaat? Grootschalige media-aandacht in slechts een paar weken, met meer dan 2.000 gepubliceerde artikelen in heel Europa, waardoor de waarden en de impact van dit evenement ver buiten onze grenzen werden verspreid. Dit kwam bovenop een Out Of Home-campagne met posters en displays, evenals radio- en tv-spots, die werden gelanceerd om het evenement in België meer bekendheid te geven.

"Communicatie rond een evenement is cruciaal voor het succes ervan," verklaart Vinciane Morel de Westgaver, General Manager bij WMH Project. "Dit project was een echte uitdaging en we zijn erg blij met de resultaten die in zo'n korte tijd zijn bereikt. Ons netwerk van agentschappen heeft in grote mate bijgedragen aan dit succes, doordat elke lokale expert zeer snel kon reageren op de behoeften in elk land. Dankzij onze jarenlange samenwerking was ons team in staat om een opmerkelijk niveau van soepelheid en efficiëntie te handhaven."

INFLUENCE, SOCIALE MEDIA, CAMPAGNES ADS: ENGAGEMENT STIMULEREN

Laura Bini, Head of Digital Communications bij WMH Project, vervolgt: "We hoeven niet te benadrukken hoe belangrijk digitale communicatie vandaag is om het publiek te informeren, sensibiliseren en activeren.” Gedurende drie maanden heeft WMH Project de sociale netwerken van het New European Bauhaus een boost gegeven met honderden contentberichten op Instagram, Facebook, LinkedIn en Threads. Daarmee trok WMH Project de aandacht en betrokkenheid van duizenden mensen, van het grote publiek tot design-, mode- en architectuurprofessionals.

Dit werk, in combinatie met gerichte campagnes op platforms zoals YouTube en Google, genereerde een totaal van meer dan 58 miljoen weergaves in heel Europa. Tegelijkertijd werd een krachtige influencercampagne uitgevoerd met de medewerking van 10 Belgische en Europese influencers, die er glansrijk in slaagden hun gemeenschap te mobiliseren rond de waarden van NEB.

Vinciane Morel besluit: "Deze combinatie van een zorgvuldige organisatie en een 360-graden strategische communicatie, waarbij elke afdeling nauw samenwerkte, resulteerde in een evenement dat de verwachtingen van de Europese Commissie overtrof.  De inzet, grenzeloze creativiteit en flexibiliteit van onze teams waren de essentiële ingrediënten van dit succes en illustreren eens te meer het cruciale belang van communicatie bij het organiseren van een evenement op Europese schaal. We kunnen trots zijn op elk van onze collega's, die zich volledig hebben ingezet om zo een positief resultaat te bereiken.”