Decors & Stands

Dec 8, 2019, 14:42
Ronde tafel decor & meubilair (deel3): het belang van een betrouwbare partner

Ronde tafel decor & meubilair (deel3): het belang van een betrouwbare partner

18 juli 2019

Meubilair en decoratie zijn natuurlijk ook een enorm logistiek verhaal. Files, kilometerheffingen, voetgangerszones, lage-emissiezones… De leveranciers moeten omgaan met de hindernissen die ze op hun weg tegenkomen. Het is dus belangrijk te kiezen voor een betrouwbare partner, die deze en andere uitdagingen aankan.

Steeds meer praktische hindernissen
Aurélie Hendrickx: “Het verkeer in ons land wordt steeds moeilijker, dus moeten we meer en meer marge inbouwen om tijdig op onze bestemming te geraken.”
Herbert Cordons: “Er gaat inderdaad heel wat tijd verloren in het verkeer. We proberen daarop te anticiperen. Als een klant ons vraagt om 8u in de Koningsstraat te zijn, kunnen we hem vragen of het eventueel ook om 6u30 of om 10u kan.”
Bo Bettens: “Ook de stakingen op de luchthaven hebben bij ons al voor problemen gezorgd. Als je internationaal werkt, dan kosten zo’n acties geld.”
Herbert Cordons: “Ook de verkeersvrije zones maken ons werk een stuk moeilijker. In Gent wordt het bijvoorbeeld steeds moeilijker om te werken. En er zijn zelfs plekken waar we enkel tussen 1 en 5u ’s nachts kunnen geraken. En dat is natuurlijk een meerkost voor de klanten. Ook toegankelijkheid van de locatie is belangrijk. Als men daar niet over nadenkt, kan dat problemen opleveren. Maar dat heeft natuurlijk ook te maken met ervaring. De grote bureaus zullen daar altijd rekening mee houden. Verder nemen we ook zelf het initiatief om onze mensen mee te sturen naar nieuwe locaties om deze beter te leren kennen.”

“We hebben voor onze producten een heel ontwikkelingstraject doorlopen. En dan is het frustrerend wanneer anderen daar zomaar mee aan de haal gaan.” - Pieter Lecluyse

Concurrentie uit verschillende hoeken

Wie meubilair of decoratie zoekt voor zijn evenement kan best goed nadenken over welk soort leverancier hij verkiest: een ervaren specialist of iemand bij wie dit een bijkomende service is? En kiest men in de eerste plaats voor kwaliteitsvol materiaal of gaat men toch vooral voor een scherpe prijs?
Herbert Cordons: “Het valt mij op dat er steeds meer traiteurs zijn die ook zelf tafels en stoelen aanbieden.”
Aurélie Hendrickx: “Voor klanten is het misschien wel een makkelijke one-stop-shop, maar er zijn toch ook wat nadelen… Breuken, afwas… als je dat als traiteur allemaal zelf moet doen. Bij ons is dat allemaal ingecalculeerd. Als je geen professional bent binnen dat segment, dan voel je die kosten toch wel. Daarnaast is het ook moeilijker om te innoveren.”
Pieter Lecluyse: “Wij hebben dan weer last van bedrijven die onze systemen kopiëren. Wij investeren heel wat in innovatie. En het jaar nadien blijkt dat men jouw idee heeft overgenomen. Het is heel moeilijk om dat te beschermen. We hebben voor onze producten een heel ontwikkelingstraject doorlopen. En dan is het frustrerend wanneer anderen daar zomaar mee aan de haal gaan.”
Herbert Cordons: “Wij investeren bijvoorbeeld in een Barcelona-chair, die in de winkel 5.000 euro kost. In China kan je namaakversies kopen voor pakweg 200 dollar. Maar als je werkt voor de modewereld, kan je het niet maken om met een namaakstoel of –zetel te werken. De kans is heel groot dat men het ziet. Maar gelukkig is die aanwezigheid van namaak aan het minderen, want er zijn een paar incidenten geweest.”
Bo Bettens: “Cowboys zullen er altijd wel zijn. Maar vroeg of laat hebben ze iets aan de hand, en uiteindelijk verdwijnen ze wel weer.”
Aurélie Hendrickx: “Het is echt wel een Belgische trend dat het allemaal zo goedkoop mogelijk moet. In Duitsland is dat heel anders. Daar voorziet men echt ruime budgetten. Hier moet het altijd heel scherp.”

Experience Magazine wou weten welke trends en uitdagingen er momenteel spelen binnen de sector van decor & meubilair. In Mechelen namen Bo Bettens van ShowTex, Herbert Cordons van Classic Design Rental, Aurélie Hendrickx van Goldfish Party Rental en Pieter Lecluyse van beMatrix plaats aan onze tafel voor een boeiend sectordebat.