Decors & Stands

May 27, 2020, 15:14
Ronde tafel decor & meubilair: “Compromis tussen trendy en haalbaar”

Ronde tafel decor & meubilair: “Compromis tussen trendy en haalbaar”

01 juli 2019

Leveranciers van decor en meubilair zijn anno 2019 veel meer dan bedrijven die alleen maar hun materialen komen afleveren en nadien terug ophalen. Wie op creatief vlak het maximale uit zijn event wil halen, brengt ook deze leveranciers mee rond de tafel. Het zijn immers hun materialen die mee het totaalverhaal moeten ondersteunen.

Experience Magazine wou weten welke trends en uitdagingen er momenteel spelen binnen de sector van decor & meubilair. In Mechelen namen Bo Bettens van ShowTex, Herbert Cordons van Classic Design Rental, Aurélie Hendrickx van Goldfish Party Rental en Pieter Lecluyse van beMatrix plaats aan onze tafel voor een boeiend sectordebat.

Decor en meubilair zorgen voor de finale touch bij de afwerking van een eventlocatie. Deze leveranciers zijn dan ook zeer belangrijk voor de uitstraling van een evenement. Hun materialen moeten dus zowel kwalitatief als trendy zijn. Maar liefst ook praktisch in gebruik.
Aurélie Hendrickx: “Op vlak van materiaal moet je als verhuurder een mix van trendy en klassiek kunnen aanbieden. Je moet deels zelf een trend durven zetten, op basis van wat je denkt dat klanten leuk zullen vinden. Maar je hebt ook altijd de basics nodig, zoals bijvoorbeeld de standaard congresstoel. Het is dus een compromis zoeken tussen het trendy, het nieuwe en het leuke enerzijds, en het haalbare anderzijds.”
Herbert Cordons: “Wij houden qua meubilair vast aan de icons en wij proberen de klassiekers aan te bieden. Maar dan ook wel de originele. Dat is een grote investering, maar het is een visie op lange termijn. Die klassieke meubelen kunnen dan wel gecombineerd worden met meer trendy accessoires.”
Bo Bettens: “Textiel is veel flexibeler voor trends. Door textiel te combineren, of door te spelen met licht, kan je een doek van gedaante doen veranderen en dus ook verschillende uitstralingen en verschillende levens geven. We zien dat je met textiel de aankleding van een zaal echt kan vormgeven en de uitstraling van een event kan bepalen. En dat is iets dat toch wordt onderschat. Vaak denkt men vooral aan zwarte doeken om bepaalde dingen af te dekken. Maar er is creatief zoveel meer mogelijk.”
Aurélie Hendrickx: “Het is geen vanzelfsprekendheid om de toekomstige trends te voorspellen. Het zijn eigenlijk berekende gokken die je moet doen. Wat gaat er blijven, en wat niet? Het is belangrijk dat je iets nadien ook nog kan inzetten, eens de grote trend is gaan liggen.”
Herbert Cordons: “Je moet ook niet in elke trend willen meegaan. Trends als goud of koper hebben we laten passeren. Dan zijn trends van maximaal twee jaar. En wanneer het eens bij IKEA staat, dan ben je al te laat. Want dan kan je jouw dure investering niet meer verantwoorden. Onze keuze voor bepaalde materialen heeft ook een praktisch aspect. Elke vierkante meter stockage- en transportruimte kost geld, dus onze materialen moeten zoveel mogelijk stapelbaar zijn. Ook het gewicht is belangrijk voor de bestelwagens en vrachtwagens, want er wordt hier streng op gecontroleerd.”

“Het is dus een compromis zoeken tussen het trendy, het nieuwe en het leuke enerzijds, en het haalbare anderzijds.” - Aurélie Hendrickx

Slim beheer van de voorraad

Meubel- en decoratiebedrijven zullen steeds hun uiterste best doen om voor hun klanten een oplossing uit te werken. Ook voor de grote events en de grote aantallen.
Aurélie Hendrickx: “Als bepaalde items erg populair zijn en de klant hier een groter aantal van wenst in te huren dan dat we in stock hebben, proberen we hier altijd een oplossing voor te bedenken. Dat kan soms resulteren in het vergroten van die stock, maar dat zijn uiteraard afspraken die je ruim op voorhand dient te maken. Als je nog maar een week de tijd hebt is het proces van productie en levering hoogstwaarschijnlijk niet meer mogelijk.”
Herbert Cordons: “Er is wel de collegialiteit om collega’s bij te springen voor bepaalde grote aantallen, maar dit is ook niet altijd mogelijk. Een stoel moet altijd dezelfde stoel zijn. Je kan het niet maken om 700 stuks van de ene stoel en 300 stuks van de andere te leveren. Dat oogt niet zo mooi.”
Aurélie Hendrickx: “Voor glaswerk gaat dat dan weer makkelijker. Maar bij stoelen zijn er intussen al zoveel verschillende afwerkingen, dat het moeilijk is om daar samenwerkingen op te zetten.”
Pieter Lecluyse: “Als wij kampen met een tekort in onze huurstock, dan kunnen we rekenen op een internationaal netwerk. Als onze Belgische stock uitgeput is, kan er geschoven worden met stocks in het buitenland. We willen evolueren naar een soort pool-systeem, zodat niemand nog een opdracht moet weigeren omdat zijn stock uitgeput is.”

“Elke vierkante meter stockage- en transportruimte kost geld, dus onze materialen moeten zoveel mogelijk stapelbaar zijn.” - Herbert Cordons