Audiovisueel

Oct 1, 2020, 22:21
146 Funktion-One speakers voor het Jan Breydelstadion

146 Funktion-One speakers voor het Jan Breydelstadion

21 november 2019

Soundsystem kreeg van Club Brugge de vraag om de ervaring van de 29.042 supporters in het stadion te verhogen, door middel van een verbeterd geluidssysteem. Een uitdaging die met beide handen werd aangenomen…

Soundsystem had reeds de nodige ervaring, want enkele jaren geleden installeerde het bedrijf ook al een geluidssysteem in een van de tribunes van KV Kortrijk. Bovendien heeft Funktion-One heel wat ervaring opgedaan tijdens het WK in Rusland, waar ze het stadion in Volvograd volledig hebben uitgerust.

De opdracht in het Jan Breydelstadion begon met een grondig onderzoek om de specifieke structuur van het voetbalstadion volledig te begrijpen. Met een decibelmeter vermengde men zich tussen de fans en bezocht men de verschillende tribunes tijdens een wedstrijd. Al snel werd duidelijk dat elk deel van het stadion een andere aanpak vereiste. Zo heeft de noordkant, waar de luidste fans zitten, meer geluidsterkte nodig dan andere plekken.

In samenwerking met Funktion-One oprichter John Newsham werd een 3D-visualisatie gemaakt van het hele stadion, waarop een geluidssimulatie werd toegepast. Club Brugge keurde het voorstel goed waarna de voorbereidingen voor de installatie konden beginnen. Soundsystem bestelde bijna 30 km audio- en luidsprekerkabels en kroop in elke mogelijke hoek van de constructie om in totaal 146 luidsprekers met vijf versterkerkamers te verbinden. 96 horn loaded tops (24 EVO 6 + 72 RES2 SH), 22 F55-luidsprekers en 28 F218MK2 subs werden bevestigd aan op maat gemaakte roestvrijstalen frames.

Om veiligheidsredenen is het audiosysteem altijd actief, 24/7. Het moet op elk moment beschikbaar zijn, bijvoorbeeld in geval van noodevacuatie. De politie en brandweer zijn ook rechtstreeks verbonden, ze kunnen de controle over het systeem overnemen. Tijdens een voetbalwedstrijd wordt het beheerd door de stadionomroeper en een DJ, wiens audio-apparatuur ook werd vernieuwd. Daarnaast is er vlakbij het veld een input voor elk soort verbinding, en een plugin voor Club TV, het omroepkanaal van Club Brugge.