Audiovisueel

Dec 16, 2018, 20:18
Prolight+Sound: De hoogmis van de stage-technologieën

Prolight+Sound: De hoogmis van de stage-technologieën

21 februari 2018

Van 10 tot 13 april aanstaande, ontvangt Messe Frankfurt het salon Prolight+Sound, gewijd aan podiumdiensten en -technologieën.

Prolight + Sound trekt jaarlijks meer dan 45.000 bezoekers en de meesten van hen komen van buiten Duitsland. Wat is de sleutel van het succes van de show?

Michael Biwer: "Er zijn vier cruciale factoren die een bijzondere rol spelen. Allereerst is er een brede range van producten en thema’s – van licht- en geluidstechnologie, theater- en podiumtechnologie, tot AV-mediatechnologie en systeemintegratie. Ten tweede is er een uitgebreid randprogramma van seminaries, workshops en debatsessies, wat de voorbije jaren heeft gezorgd voor een significante toename van de internationale aanwezigheid tijdens het salon. Als derde reden is er de kruisbestuiving met Musikmesse, die ervoor zorgt dat het beurscentrum een ontmoetingsplaats wordt voor de volledige cultuur-, event- en entertainmentsector. Ten slotte mogen we niet vergeten dat Frankfurt als locatie een belangrijke internationale hub met een uitstekende infrastructuur is."

De show is voornamelijk bestemd voor professionals uit de podium-, entertainment, muziek- en audiovisuele wereld. Waarom zouden andere eventprofessionals naar Prolight + Sound moeten afzakken?

Michael Biwer: "Het gebruik van geavanceerde technologie is ook voor evenementen binnen een zakelijke context van enorm belang. En dan bedoel ik niet enkel de soms zeer uitgebreide staging van grote bedrijfsevenementen, maar ook het gebruik van audiovisuele presentaties en communicatietools tijdens meetings en conferenties.

Tijdens Prolight + Sound krijgen bezoekers waardevolle en stimulerende ideeën over thema’s die de toekomst waarschijnlijk zullen domineren, zoals interactieve events, ‘bring your own device’, digitale bewegwijzering, verenigde communicatie & samenwerking, alsook het live streamen van evenementen. Tegelijkertijd zijn er in het conferentieprogramma elementen die ook de marketing omtrent events en veiligheid op events behandelen. Het is tegen deze achtergrond dat event managers, medewerkers van evenementenagentschappen en andere professionals uit de MICE-sector tijdens Prolight + Sound een belangrijke bezoekersgroep vormen."

Wat zullen de belangrijkste thema’s zijn tijdens de editie 2018?

Michael Biwer: "Er zijn heel wat hoogtechnologische ontwikkelingen die momenteel voor heel wat enthousiasme zorgen binnen de sector, en tijdens Prolight + Sound worden deze weergegeven. Een van de sleuteltrends is een stijgende vraag naar zogenaamde “immersive technologies”, die de grenzen tussen realiteit en virtuele perceptie doen vervagen. Enkele voorbeelden hiervan zijn 3D geluid, 360° video en projectie, alsook augmented reality en holografische en simulatietechnologieën.

Bovendien is digitale interconnectiviteit een belangrijke motor voor de verkoop in de sector. Van technische uitrusting in conferentieruimtes tot complexe mediaopstellingen – de individuele componenten zijn steeds beter in staat om met elkaar te communiceren via een gestandaardiseerde IP-infrastructuur. De voordelen van zulke oplossingen zijn flexibiliteit en schaalbaarheid, maar ook kostenbesparing dankzij de reductie van de vereiste hoeveelheid bekabeling."

… en de belangrijke nieuwigheden?

Michael Biwer: "Een van de belangrijkste nieuwe elementen in het randprogramma is de ‘Future of Audio + Music Technology’ conferentie (op vrijdag 13 april). Hierbij wordt gekeken naar innovaties die in de toekomst een cruciale impact zullen hebben op zowel studio- als liveproducties – inclusief de cloud-gebaseerde DAWS en ‘wearable’ technologieën voor muzikanten, tesamen met virtual reality en augmented reality toepassingen.

Bovendien is er ook het ‘MerchDays’ evenement, een belangrijk moment voor merchandisers in de entertainment sector, dat nu voor de eerste keer als onderdeel van Prolight + Sound wordt georganiseerd. Dit betekent dat leveranciers van merchandising en fan items hun producten en diensten zullen tonen op de donderdag en de vrijdag van de show (12 en 13 april 2018), en dit in de Foyer van hallen 5.1/6.1."

www.prolight-sound.com