Associaties

Apr 19, 2024, 22:30
Interview met Ton Soons, directeur Congres- en vergaderclassificatie

Interview met Ton Soons, directeur Congres- en vergaderclassificatie

03 juli 2015

De Congres- en vergaderclassificatie controleert op meer dan 140 aspecten waaraan de voorzieningen en services van congrescentra en meeting locaties voldoen. Accommodaties ontvangen daarvoor een keurmerk met 1 tot 5 vergaderhamers. Tijd voor een interview met Ton Soons, directeur Congres- en vergaderclassificatie ...

U bent nu bijna anderhalf jaar directeur van de twintigjarige Congres- en vergaderclassificatie. Wat hebt u aangetroffen en wat hebt u veranderd?

"Ik stapte in een stichting die goed georganiseerd was en een uitgebreid netwerk had opgebouwd in de congres- en vergaderbranche. Maar er lag een mooie uitdaging in het vernieuwen van de eisen aan congres- en vergaderaccommodaties. Die eisen moeten immers blijven weerspiegelen of overtreffen wat boekers, gasten en opdrachtgevers verwachten. Na veel research en ruggespraak met professionals is dat in januari 2015 gerealiseerd. "

Waaruit bestaan de veranderingen?

"We hebben liefst een derde van de ruim 140 eisen herzien of geschrapt en even zo veel nieuwe eisen toegevoegd. Om nu de nodige vergaderhamers te bemachtigen (vergelijkbaar met hotelsterren) zijn communicatie en ICT veel belangrijker geworden. Zo eisen we nu bijvoorbeeld veel meer van de websites, want mensen willen tevoren alles kunnen opzoeken en niet hoeven bellen of mailen. Ook mobiel dataverkeer is cruciaal geworden, zowel wifi als minimaal 3G bereik.

Maar we hebben ook strengere eisen gesteld aan veiligheid en comfort: van de stoelopstellingen, klimaatbeheersing, projectiescherm-afstanden en meer eisen aan de hygiëne en privacy van toiletten. Voor sommige accommodaties betekenen deze nieuwe eisen natuurlijk forse investeringen, maar wel met het oog op blijvende concurrentiekracht en klanttevredenheid.

Alles bij elkaar is het een inspirerende lijst van kwaliteitseisen geworden, waar absoluut iedereen baat bij heeft, van locatie-exploitant en meeting planner tot architect en congresdeelnemer."

Klik hier om de complete lijst met vergaderhamer-eisen te downloaden of bekijk hem op www.vergaderhamer.nl.

Meer van Congres en Vergaderclassificatie :