Vaste & tijdelijke locaties

Feb 25, 2020, 1:15
Floraliën Gent erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed

Floraliën Gent erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed

07 januari 2020

De Gentse Floraliën vinden dit jaar plaats van 1 tot en met 10 mei 2020.  Het evenement werd in december opgenomen in de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.

De Floraliën Gent worden, sinds 1873, vijfjaarlijks georganiseerd door de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP) in Gent. Wat begon als een wedstrijd waar siertelers hun mooiste planten en bloemen lieten zien is intussen uitgegroeid tot een groots, artistiek bloemen- en plantenfeest, een tiendaagse internationale tentoonstelling in samenwerking met de bloemen- en plantensector.  

Tussen elke editie ondersteunt de KMLP tal van activiteiten zoals bloementapijten, bloemen- en plantententoonstellingen in binnen- en buitenland alsook de werking van een ‘Community’. Floraliën Gent wil bijdragen tot het geluk en het welzijn van de mens door te inspireren en te ondersteunen in de behoefte aan een gezonde, natuurlijke leef- en werkomgeving, deze te creëren en in stand te houden. Daarom stimuleert en promoot Floraliën Gent de Horticultuur, het veredelen en telen van alle mogelijke tuinbouwproducten, van snijbloem tot boom, eetbaar en niet-eetbaar, en hun toepassingen.

De Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed geeft een overzicht van niet-tastbaar erfgoed: gewoontes en gebruiken, kennis en praktijken in Vlaanderen die ‘geborgen’ worden. Borgen is zorgen: het is bewust actie ondernemen om te zorgen dat mensen het erfgoed kennen en dat nieuwe generaties zin krijgen om eraan bij te dragen. Achter dit immaterieel erfgoed staan de ‘erfgoedgemeenschappen’. Naast het uitvoeren van de traditie zelf, engageren deze mensen zich voor een duurzame erfgoedzorg. Ze ondernemen actie om ervoor te zorgen dat het erfgoed aan volgende generaties kan worden doorgegeven.