Vaste & tijdelijke locaties

Apr 23, 2019, 20:32
Congreslocatie met een artistieke touch

Congreslocatie met een artistieke touch

26 oktober 2018

Het Concertgebouw, gelegen aan de rand van het historische centrum van Brugge, springt meteen in het oog door zijn bijzondere architectuur. Het is niet enkel een belangrijk kunstenhuis, maar daarnaast ook een uitgelezen locatie voor congressen en events, zo vernemen we van An Merlier, coördinator Business & Events bij Concertgebouw Brugge.

Primair is het Concertgebouw een Vlaamse kunstinstelling, met een uitgebreid artistiek programma. “Maar daarnaast wordt de locatie ook verhuurd”, vertelt An Merlier. “Daarvoor kunnen bedrijven én particulieren terecht bij ons Business & Events-team. Ze kunnen kiezen voor het ganse Concertgebouw, of een selectie maken uit de verschillende zalen en break-out rooms. Dit alles gebeurt in nauw overleg met de artistieke directie, zodat de cultuur- en congresagenda’s mooi op elkaar aansluiten.”

Toegewijd eventteam

Het Business & Events-team van het Concertgebouw staat ook in voor A tot Z begeleiding van het congres. “Iemand die bij ons een congres of een kleiner event organiseert, krijgt een eventmanager uit ons team toegewezen als single-point-of-contact. Hij of zij zorgt voor de algemene coördinatie, zodat de klant zich niets hoeft aan te trekken van praktische beslommeringen. Voor de grootste congressen voorzien we een opvolging door meerdere eventmanagers. Ook voor de technische ondersteuning hebben we een eigen team paraat staan.”

Uitgebreide mogelijkheden op technisch vlak

Met een capaciteit van 1.200 personen is de Concertzaal meteen de grootste congreslocatie in Brugge. “Bij het ontwerp werd er bijzondere aandacht besteed aan de akoestiek. Dankzij het enorme podium is er op audiovisueel vlak heel wat mogelijk. Zo hadden we al een congres voor chirurgen te gast, waarbij de deelnemers live een operatie in het AZ Sint-Jan Brugge vanuit verschillende standpunten konden volgen. Hier kwam heel wat technologie bij kijken, maar dit is perfect gelopen.”

Vlotte bereikbaarheid

Het Concertgebouw en de stad hebben heel wat troeven om congresorganisatoren te overtuigen. “De ruime ondergrondse parking en de bereikbaarheid vanaf de ring en de snelweg zijn twee enorme troeven. Ook het station is vlakbij, wat maakt dat internationale gasten vaak met de trein van en naar de luchthaven reizen, en in Brugge blijven overnachten. Het ‘sociale programma’ wordt voor organisatoren ook steeds belangrijker, en werelderfgoedstad Brugge weet uiteraard zelfs de meest ervaren wereldreiziger te charmeren.”

Culturele invalshoek

Ook de culturele link binnen het eigen gebouw wordt door congresorganisatoren gewaardeerd. “Zo zal het Congres van de European Academy of Childhood Disability in 2021 doorgaan in Brugge,  ten nadele van Barcelona. De slagzin van het congres wordt zelfs ‘Composing a New Symphony’. Tijdens het congres zouden we immers een volledig concert willen laten plaatsvinden – gericht op en mét kinderen met een beperking. Door samen te werken met onze artistieke directie zullen we ongetwijfeld iets heel unieks realiseren”, aldus An Merlier.

Tevreden organisatoren

EUPLAN 2018, één van de recentste congressen in het Concertgebouw verzamelde in september 180 internationale specialisten binnen het domein van bloedplaatjes. Prof. Hans Deckmyn van de KU Leuven blikt terug op een geslaagde driedaagse. “Het Concertgebouw is een moderne luchtige omgeving die prestige uitstraalt, we kunnen hier beroep doen op alle nodige technieken … en als je het gebouw ziet en het uitzicht dat we hier hebben. Ja, de keuze was snel gemaakt!” 

www.concertgebouw.be 

Meer van Concertgebouw Brugge :

Concertgebouw Brugge