Vaste & tijdelijke locaties

Apr 26, 2024, 10:36
Mardi Gras brengt carnaval naar de Gentse Feesten

Mardi Gras brengt carnaval naar de Gentse Feesten

13 juni 2016

Als wereldsteden als Rio, Venetië en Binche er één hebben, dan kan Gent toch niet onderdoen? Het carnaval van New Orleans komt Gent binnen gedonderd, compleet met koperblazers, groots gepluimde dansers, glitterende deernes en exuberante vuurspuwers. In de namiddag blazen live bands op het Braunplein de roots en blues nieuw leven in op het zomerterras - de perfecte aanloop naar een nacht vol weelderig feestgedruis op Bourbon Street.

Het recept? Confetti, cocktails en de magie van de gris gris. Dames, maar ook heren, hijs u in uw minst zondagse jurk, meet u een masker aan et ‘Laissez les bons temps rouler’, zoals ze zeggen in New Orleans aan de Leie.

Zomerbar met live muziek, eten en cocktails

Waan u ’s middags al in de bayou, op de balkons van de French Quarter: een stukje New Orleans op het grootste zomerterras van de Kuip. Om 12u30 en 16u00 betoeteren live bands de schoonheid van de Southern States. Tussendoor is de funk in handen van Night Shop FM, draaiers van creools getinte krolse platen, en nodigt Brouwerij Moortgat bevriende meesterbrouwers uit om te komen vertellen tijdens dagelijkse egustatiesessies. Laat u meevoeren, de Mississippi af, naar het land van de Dixie jazz!

Uitbundig carnavalsfeest met internationale artiesten

Om klokslag 20u30 trekt de parade over het plein en schakelt de soundtrack naar cajun getinte soul en funk in de vaardige handen van dj’s als Grazzhoppa, Groove Merchant en Rakesh. We spelen met vuur, en dat mag u gerust letterlijk nemen: naast vuurspuwers en acrobaten krijgt u nog gepeperde gogo-danseressen en live muzikanten voorgeschoteld.

“Gent Jazz Festival bracht de jazzmuziek samen met allerhande ‘black music’ terug dichter bij het grote publiek. Mardi Gras zal de Gentse Feesten terugbrengen naar haar roots, voor alle Gentenaars en andere feestende wereldburgers”, aldus Bertrand Flamang van Gent Jazz Festival. Opgelet voor de alligators!

Hertekend plein

Het Braunplein en de Stadshal worden aan de hand van tien containers van 40 voet, speciaal voor deze Mardi Gras gebouwd, herschapen tot de folie van het straatcarnaval. Het feest speelt zich niet langer af op één podium: de 17 artiesten bevinden zich overal tegelijkertijd, op de podia en in het publiek. Dat publiek krijgt bovendien meer speelruimte en kan dansen op de podia en de grote dakterrassen in verschillende niveaus.

“Door het nieuwe concept leggen we de lat hoog voor onszelf, maar ook voor de andere pleinen. We moeten met de Gentse Feesten weer aansluiting vinden met stadsfestivals die we tegenkomen in New York, Londen en Berlijn. Ik ben blij dat de pleinorganisator onze visie deelt en durft te investeren”, vertelt Hannes Dewit van Radio Modern over de nieuwe richting die het Braunplein inslaat.

Toekomstplannen

Mardi Gras is een concept van Bertrand Flamang (Gent Jazz Festival) en Hannes Dewit (Radio Modern). Het gaat dit jaar in première op de Gentse Feesten, trekt vervolgens naar De Haan en heeft internationale plannen voor de komende jaren.

Praktisch

MARDI GRAS, Emile Braunplein, Stadshal.
Tijdens Gentse Feesten, 15 - 24 juli 2016.
Organisatie door Probas vzw. 
Concept door Bertrand Flamang & Hannes Dewit.

www.gentjazz.com