Vaste & tijdelijke locaties

Jun 17, 2024, 16:18
7de KDB Cup verwelkomt op 1 en 2 juni opnieuw dé voetbalsterren van morgen

7de KDB Cup verwelkomt op 1 en 2 juni opnieuw dé voetbalsterren van morgen

30 mei 2024

Met de zomer in de aantocht staat in Drongen bij Gent ook opnieuw de vaste afspraak voor jonge internationale voetbaltoppers op de agenda. Op 1 en 2 juni vindt al voor de zevende keer de KDB Cup plaats.

Of Kevin De Bruyne zelf aanwezig zal zijn, is nog afhankelijk van de agenda van de wereldvoetballer, maar hij kijkt er alvast wel enorm naar uit. “Twee hoogdagen”, noemt hij het toernooi dat, als Drongenaar en ex-speler van KVE Drongen, naar hem is genoemd. Naast de jeugdploegen (U15) van onder meer Barcelona, Manchester City en Chelsea is dit jaar voor het eerst ook Manchester United en Rangers FC van de partij met hun sterren van morgen. “Jongens die ik hier voor het eerst in Drongen zag spelen, kom ik nu tegen in de grootste stadions van Europa”, zegt De Bruyne.

Ook de voorzitter van de KDB Cup, Paul Naudts, is helemaal klaar voor een nieuw voetbalfeest. “We verwachten net als vorig jaar zo’n 10.000 bezoekers voor een weekend vol spannend topjeugdvoetbal en vooral ook een bijzonder fijne sfeer.”

Dat net voor de zomer op de velden van KVE Drongen jaarlijks honderden toptalenten uit de grootste Europese clubs het tegen mekaar komen opnemen, is in het voetbalwereldje geen geheim meer. Journalisten, trainers en vooral scouts zullen ook dit jaar, op 1 en 2 juni, aanstormend toptalent kunnen bekijken en beoordelen in Drongen bij Gent. Liefst 70 scouts lieten ondertussen weten aanwezig te zullen zijn.

Meer zelfs: overal ter wereld zal de KDB Cup bekeken worden. In liefst 110 landen wordt het jeugdtoernooi uitgezonden via de nieuwste VEO-CAM3 technologie. De KDB Cup is testcase voor deze technologie, waarbij een niet-bemande camera de bal volgt en zo de wedstrijden in beeld brengt.

Vier Belgische, acht buitenlandse clubs

Twaalf ploegen nemen het tegen mekaar op, waarvan vier Belgische: Racing Genk, Club Brugge, Anderlecht en AA Gent. De acht buitenlandse U15-elftallen vertegenwoordigen de grootste clubs ter wereld: FC Barcelona (Spanje), SE Palmeiras (Brazilië), Manchester City FC (Verenigd Koninkrijk), Chelsea FC (Verenigd Koninkrijk), PSV Eindhoven (Nederland), RB Leipzig (Duitsland) en voor de eerste keer ook Manchester United (Verenigd Koninkrijk) en Rangers FC (Schotland/de ploeg waar Philippe Clement hoofdcoach is). In totaal zullen er 225 jeugdspelers actief zijn in het weekend van 1 juni.

Een panel van internationale scouts kiezen aan het eind een MVP (Most Valuable Player) van het tornooi. Vorig jaar was dat nog Guillermo Fernandez Casino van FC Barcelona, dat de finale won. Hij trainde ondertussen al een aantal keer mee met de A-ploeg van Barça onder leiding van Xavi Hernández.

Net als de laatste twee edities wordt er ook dit jaar een Fairplay prijs uitgereikt aan de sportiefste ploeg. Afgelopen jaren ging die naar Club Brugge KV (2022) en Real Madrid CF (2023).

De Bruyne: ‘Voetbalfeest voor de jeugd’

Kevin De Bruyne probeert er aanwezig te zijn als zijn agenda dat toelaat, maar kan voorlopig geen beloftes maken. De Rode Duivel kijkt er alvast wel bijzonder hard naar uit.

“Door de jaren heen is dit uitgegroeid tot een echt voetbalfeest voor jeugdspelers. Hoogdagen voor mezelf ook. Ik ben echt trots dat we de top van het jeugdvoetbal in Europa hier elk jaar mogen verwelkomen. Jongens die ik hier voor het eerst in Drongen zag spelen, kom ik nu tegen in de grootste stadions van Europa.”

De aanwezigheid van het jeugdteam van SE Palmeiras uit Brazilië, ziet ook Paul Naudts, voorzitter van de KDB Cup, als een absolute meerwaarde.

“We weten ook dat de jongens er zelf hard naar uitkijken. Spelen tegen teams uit andere landen, uit andere werelddelen zelfs, is voor hen heel leerrijk en gewoon goed voor hun ontwikkeling. We zijn ondertussen over de hele wereld bekend en we worden nu ook over de hele wereld bekeken. Maar uiteraard kijk ik er vooral naar uit om al die mensen terug te mogen verwelkomen voor een superfijn weekendlang voetbalfeest.”

Geanimeerd topevenement

Naast topvoetbal, is de KDB Cup ook uitgegroeid tot een geanimeerd topevenement voor alle leeftijden. Naast handtekeningen verzamelen van de voetbalsterren van morgen, kunnen kinderen zich amuseren op een 3000 m² groot ‘Funterrein’ met springkastelen, spelconsoles, gigantische dartsborden en nog veel meer. Voor een hapje en een drankje kunnen de bezoekers terecht aan tal van foodtrucks. Wie kans wil maken op gesigneerde shirts van Kevin De Bruyne en gesigneerde shirts van de eerste elftallen van de deelnemende teams, moet zeker meedoen met de tombola-actie.

Praktische info:

Tickets via www.kdbcup.be/tickets
Dagticket : 12 € ​ (-16 gratis)
Weekendticket : 20 €
VIP-dagticket : 155 € (incl. btw) – Onder 16 jaar : 70 €
Locatie: Campus Keiskant - Sint-Gerolfstraat 16 - 9031 Drongen – België
Cashless event