Event technologies

Oct 21, 2021, 12:43
Crowdscan is klaar om het gezicht van crowd analytics te veranderen

Crowdscan is klaar om het gezicht van crowd analytics te veranderen

24 juni 2021

Crowdscan, de Belgische en wetenschappelijk gedreven technology startup gespecialiseerd in crowd analytics, heeft zijn financieringsronde succesvol afgerond. Zijn unieke propositie, gericht op technologie voor nauwkeurig crowd management met respect voor de individuele privacy, wordt gesteund door zijn belangrijkste investeerders Qbic, The Cronos Group en imec.istart. Dankzij een kapitaalinjectie van EUR 800.000 ziet Crowdscan de toekomst vol vertrouwen tegemoet, met opkomende projecten, verdere innovaties en nieuwe aanwervingen.

Terwijl wereldwijde evoluties aantonen dat het monitoren en beheren van mensenmassa's crucialer is dan ooit, groeit ook de bezorgdheid om privacy, wat resulteert in ethische debatten en aangepaste wetgeving. Door de uitgebreide expertise van IMEC en UAntwerpen te combineren, beschikt Crowdscan nu over technologie die aan beide eisen voldoet.

Ben Bellekens (CEO van Crowdscan): "Onze technologie meet de gemiddelde verzwakking van een draadloos sensornetwerk ten opzichte van de lege omgeving om de dichtheid, de stroom en de bewegingsrichtingen van mensenmassa's in te schatten. Dit maakt zeer nauwkeurige metingen en real-time verwerking mogelijk, met respect voor de privacy en zonder ook maar enige persoonlijke informatie te verkrijgen. Omdat er geen smartphonegegevens of camera's worden gebruikt, kunnen we nauwkeurige crowd monitoring combineren met volledige anonimiteit."

Ambities waarmaken, team uitbreiden

Crowdscan kan al terugblikken op enkele belangrijke realisaties, die de doeltreffendheid van zijn technologie bewezen en investeerders Qbic, The Cronos Group en imec.istart wisten te overtuigen. Terwijl verschillende tests - zowel in België als internationaal - succesvol waren, zitten ook nieuwe strategische partnerships in de pijplijn. Gesterkt door de kapitaalinjectie kan Crowdscan zich nu volledig focussen op het realiseren van zijn groeiambities en het aanbieden van zijn unieke technologie aan klanten in diverse categorieën.

Anton Dierickx (Business Developer & Sales Crowd Safety Expert van Crowdscan): "We zullen streven naar internationalisering van onze activiteiten en - met dat doel voor ogen - internationale partnerships en integraties aangaan. Ook zullen we onze hardware opschalen en onze diensten richten op specifieke sectoren - van steden tot openbare gelegenheden en stadsevenementen."

Bovendien stellen de investeringen Crowdscan in staat om zijn team op korte termijn uit te breiden, onder meer met 5 extra FTE-aanwervingen - profielen die zich in de eerste plaats zullen richten op zowel zakelijke als technologische ontwikkeling.

Lead investor (Qbic), Cédric Van Nevel: "Onze eerste interacties met Crowdscan dateren van meer dan 18 maanden geleden. Het is geweldig om te zien hoe het team is geëvolueerd door de technologie verder te ontwikkelen en de kansen te grijpen die ontstaan door de groeiende bewustwording van het belang van crowd analytics, van event management tot mobiliteitsplanning. Crowdscan wordt door experts in de industrie erkend als een technologie met een ongeziene nauwkeurigheid, zonder in te leveren op privacy-kwesties. Als hoofdinvesteerder kijken we er dan ook naar uit om de groei van Crowdscan als leider in oplossingen op het vlak van crowd management te ondersteunen."

Co-lead investeerder (The Cronos Group), Wim Bijnens: "We zijn enthousiast om CrowdScan te ondersteunen in het versnellen van haar groei en kijken ernaar uit om ons te verbinden aan het ondernemende DNA van het team. Ons ecosysteem zal CrowdScan in staat stellen om zijn ambities te realiseren in het groeiende domein van crowd management en analytics, met zijn implicaties voor de veiligheid en privacy van burgers."

Gefaseerde go-to-market strategie

Crowdscan zal in gefaseerde stappen de markt intrekken. In een eerste fase zal de startup zich richten op de verdere (internationale) commercialisering van haar succesvolle crowd management platform binnen het Smart Cities-concept - met oplossingen voor bijvoorbeeld drukke winkelstraten, toeristische hotspots, evenementenzones, parken en pleinen. Echte waarde wordt vervolgens gecreëerd door de data van het platform te koppelen aan andere databronnen, resulterend in zinvolle en goed onderbouwde beleidsbeslissingen.

"Het Crowdscan-team is erin geslaagd om zijn unieke technologie zeer snel te vertalen naar een echt product, waarmee aan de behoeften van de klant wordt voldaan. De behoefte aan crowd management-oplossingen is tijdens de COVID-pandemie steeds duidelijker geworden, en een groeiend aantal actoren begint het volledige potentieel ervan in verschillende settings te zien. Als eerste investeerder in Crowdscan zijn we blij om samen met hen de volgende stappen te zetten naar een versnelde marktintroductie", zegt Sven De Cleyn, imec.istart Program Director.

Parallel wordt het potentieel van de technologie binnen Smart Mobility verder gevaloriseerd. Een eerste proof of concept binnen de openbaarvervoersector is reeds opgestart, met focus op (real-time) crowd-metingen op metroperrons.