Decors & Stands

Dec 7, 2023, 15:48
“Een snelle opbouw, dat is goed voor iedereen”

“Een snelle opbouw, dat is goed voor iedereen”

17 november 2023

Het bedrijf Wandman uit het West-Vlaamse Vichte is de ontwikkelaar én producent van een innovatief en modulair wandsysteem dat kan worden ingezet op beurzen, op events of in de retail. Het Wandman-systeem staat garant voor een veelheid aan mogelijkheden, en vooral ook voor een snelle en efficiënte opbouw.

Het ontstaan van Wandman is eigenlijk het resultaat van een reeks toevalligheden. “Toen ik werkzaam was bij Renson heb ik in de productieafdeling met aluminium leren werken”, zo vertelt zaakvoerder Wim Devreese. “Na een bijkomende opleiding marketing & sales, ben ik intern kunnen doorschuiven naar de merchandisingafdeling, om alle toonzalen van de verdelers in te richten. Toen we op een bepaald moment nieuwe displays nodig hadden, was het mijn idee om deze te maken met onze eigen aluminiumprofielen. Zo heb ik een display ontwikkeld en daar drie jaar het land mee rondgereden. Ik had ook heel wat contacten binnen de beurswereld, en ik stelde vast dat ook daar een grote nood was aan makkelijke, lichte wandsystemen die snel opgebouwd konden worden. Uiteraard waren er al collega’s actief met vergelijkbare systemen, maar ik was ervan overtuigd dat het nog beter kon.”

Snelheid en efficiëntie

In 2011 besloot Wim Devreese om de stap te wagen, en hij startte zijn eigen onderneming. “Ik heb eerst twee jaar de tijd genomen om het systeem uit te werken en te testen. In 2014 zijn we dan de markt op gegaan met Wandman. Het is een enorm duurzaam kadersysteem van aluminium. Voor ons gaat het vooral om de snelheid en de efficiëntie van het bouwen. We onderscheiden ons dan ook met een magnetisch verbindingssysteem, dat zeer snel gemonteerd kan worden. Eenmaal de structuren er staan, wordt dit nog vergrendeld door twee kleine boutjes. Ook de verlichting en het railsysteem worden magnetisch bevestigd. Snelheid is enorm belangrijk in de eventwereld. Hoe minder lang er moet worden opgebouwd, hoe beter voor iedereen.”

Modulair systeem

Wandman zet ook in op het hergebruiken van alle materialen. “Alles wat we bouwen is herbruikbaar, er is niets voor de vuilbak. In 2014 hebben we geïnvesteerd in een ruime stock, en we bouwen nog steeds met die frames. Qua afmetingen houden we het redelijk standaard. Wij hebben een bepaald aantal afmetingen en type frames, in principe werken we per lopende meter. Maar het is echt een modulair systeem. Je kan in de hoogte bouwen, je kan balies bouwen, er zijn deuren, je kan bergingen bouwen… allemaal met dezelfde frames. Dat maakt dat we qua prijs-kwaliteit echt wel heel sterk zijn.”

Huren of kopen

In België is Wandman niet alleen de ontwikkelaar van het systeem, het bedrijf gaat dit ook nog eens zelf opbouwen. “Klanten kunnen het systeem bij ons kopen of huren. Bedrijven kunnen kiezen voor een full service waarbij wij het systeem opbouwen, afbouwen en stockeren. Wanneer een bedrijf echter 3 à 4 beurzen per jaar doet, wordt het ook interessant om het systeem aan te kopen. Iets wat ook steeds vaker gebeurt, want het is een heel eenvoudig systeem.”

Meedenken met de beursorganisator

Naast individuele bedrijven richt Wandman zich ook op de grotere beursprojecten. “Ons doelpubliek bestaat in dat geval uit de eventbureaus, de expo’s, de venues, maar ook de bedrijven die in-house beurzen doen. Daarbij gaan wij met de organisator meedenken, en kunnen wij op heel korte tijd tientallen of zelfs honderd standen neerpoten met gepersonaliseerde wanden, televisieschermen, verlichting, tapijten… We zorgen ervoor dat het hele plaatje klopt.”

Diversifiëren

In de buurlanden is Wandman recent gestart met het exportverhaal. “Daar zoeken we partners of standenbouwers die ook volgens het Wandman-systeem willen gaan bouwen. Ten slotte proberen we ook ons aanbod te diversifiëren. Zo hebben we dit jaar een profiel gelanceerd om een textieldoek op te hangen. Gezien de vele pieken en dalen in de eventsector, werken we ook steeds vaker voor toonzalen van bedrijven en pop-up stores. Zo lanceren we nu een photowall, met een clicwall-systeem. Dat is een voorzetwand, die ook volledig gepersonaliseerd kan worden, en vooral in de retail wordt ingezet. Zo creëren we een constante in onze bouwagenda”, zo besluit Wim Devreese.