Benelux Event Awards

Jul 16, 2019, 8:23
Totale koerswijziging

Totale koerswijziging

16 juli 2018

Nadat de BEA Awards gedurende 20 jaren volgens een relatief identiek principe zijn georganiseerd, is het nu tijd om het concept opnieuw uit te denken. Na een raadpleging van de evenementenagentschappen, is het spoor naar de BEA 2.0 vanaf nu geopend. "De BEA’s moeten de sector vieren en vertegenwoordigen, het mogelijk maken om de deelnemende projecten uitgebreider te ontdekken, een bron van inspiratie zijn en netwerkmogelijkheden bieden." 

Dat zijn in enkele bewoordingen de belangrijkste aanbevelingen die werden verzameld tijdens twee consultatiesessies die werden georganiseerd door het acc en de BEA-organisatoren. Meer was er niet nodig om alle blikken te richten naar nieuwe, concrete ideeën. Hier zijn ze…

Competitie en trofeeën

Hoewel de initiële online voorronde-procedure niet gewijzigd zal worden, werd er beslist om de projectverdedigingen publiek te maken. Deze verdedigingen zullen georganiseerd worden in de namiddag van de BEA, voor een jury die is opgedeeld in twee aparte zalen. Omdat deze presentaties toch wel enkele gevoelige gegevens kunnen bevatten, zal elke finalist de mogelijkheid hebben om deze gegevens – zoals de budgetten, bijvoorbeeld – in een apart document, enkel bestemd voor de jury, voor te stellen. De opsplitsing van de jury geeft de agentschappen de kans om hun cases meer in detail te presenteren.

Tussen 2017 en 2018 is het aantal uitgereikte trofeeën teruggevallen van 21 naar 10. In 2019 zullen er slechts drie gouden trofeeën worden uitgereikt in de categorieën B2B, B2C en B2E (onder voorbehoud van een minimum aantal inschrijvingen in elke categorie). Gedaan dus met de bronzen en zilveren trofeeën, evenals de Catering Awards. Toch zal de competitie worden vergezeld van een reeks andere trofeeën – de ‘Specials’ -, die bepaalde bijzondere aspecten van een campagne belonen : beste ROI, beste creatief concept, beste activatie, beste innovatie, beste ‘low cost’ event,… Het aantal en de lijst van trofeeën zijn nog niet definitief en moeten in de komende weken nog bevestigd worden, maar het idee is er. In een sector waar het niet altijd eenvoudig is om ‘live’ projecten in duidelijk gedefinieerde vakjes onder te brengen, geven deze ‘Specials’ aan alle types evenementen de kans om deel te nemen aan de BEA’s, die hun historische naam ‘Benelux’ zullen inruilen voor een 100% Belgische focus: de Belgian Event Awards, die zoals steeds zullen openstaan voor alle evenementenagentschappen – al dan niet lid van het acc – en hun klanten.

De avond

De avond ? Laat ons eerder zeggen de dag. In de namiddag zullen, in de marge van de publieke verdediging van de finaleprojecten, verschillende sprekers hun uiteenlopende standpunten delen met het publiek, om zo een wind van inspiratie doorheen de BEA’s te laten waaien. Het zou ook mogelijk zijn om hun presentatie in een 'gecondenseerde' versie te hernemen tijdens de show. Valt nog te bekijken … Ook ‘s namiddags zal er een beperkte reeks jonge bedrijven met een aanbod van (echte) nieuwigheden voor de evenementensector ter plaatse aanwezig zijn. Niet in de vorm van een ‘beurs’, maar wel in een ontmoetingsruimte, in een nog verder te bepalen format. Kortom, een namiddag die in het teken staat van informatie, inspiratie en innovatie. Een moment waarbij iedereen vrij kan kiezen wat hij wel of niet wil bijwonen.

‘s Avonds worden de receptie en de show niet langer georganiseerd door een aantal partners, maar toevertrouwd aan een evenementenbureau, dat als missie heeft om alles te coördineren en een dynamische show te ontwerpen. We merken ook op dat het concept met het zittend diner van de verjaardagseditie niet zal worden herhaald, maar vervangen wordt door een cateringconcept dat de mobiliteit en het netwerken niet belemmert. Om de missie van het evenementenbureau dat verantwoordelijk is voor BEA in kaart te brengen, zal er een soort van denktank worden gecreëerd binnen het acc. De doelstelling van deze groep is niet om ideeën op te leggen, maar eerder om suggesties te doen en na te denken over het verloop van de avond, zodat deze helemaal zijn objectieven bereikt. Een ander direct gevolg van deze grote verandering : de toegang tot de BEA Awards zal voor iedereen betalend zijn, maar men blijft wel ogen op een maximale toegankelijkheid voor de leden van de agentschappen en van de sponsoring-, marketing- en eventteams van de Belgische bedrijven.

Nieuwe dimensie

"Er blijft nog een veelvoud aan elementen om te bestuderen, te bevestigen en te overwegen, hetzij met de agentschappen in het algemeen, het acc of Bevas Events – het agentschap dat verantwoordelijk is voor de BEA’s -, maar ik denk dat we op de goede weg zijn," zo hoorden we van de organisatoren. "Het is nu al meer dan een jaar geleden dat de eerste plannen ontstonden om de agentschappen te verenigen om het concept van de BEA opnieuw uit te denken, maar op dat moment waren we al te ver gevorderd met de organisatie van onze 20ste editie. Men kan het zich misschien niet inbeelden, maar tussen de vorming van de jury en de ceremonie, zit er bij elke editie van de BEA Awards een proces van 10 maanden. Daarom wilden we nu heel vroeg het advies van de agentschappen verzamelen om dit veranderingsproces op gang te brengen. De agenda’s van de maand juni maakten het niet voor iedereen mogelijk om fysiek mee aan tafel te zitten, maar we hebben ook tal van reacties ontvangen via e-mail. We hebben geprobeerd om deze allemaal in overweging te nemen en ik moet zeggen dat ik niet verwachtte dat deze nieuwe pistes zoveel enthousiasme zouden opwekken bij de aanwezige agentschappen. Als deze motivatie en betrokkenheid deze 'vibe' blijven vasthouden tot de uiteindelijke organisatie, dan zullen de BEA’s een nieuwe dimensie binnentreden!"

www.bea-awards.eu

Meer van BEA Awards :