Audiovisueel

May 2, 2024, 1:43
Panasonic PTZ-camera's helpen professionele wielrenners en atleten naar betere prestaties

Panasonic PTZ-camera's helpen professionele wielrenners en atleten naar betere prestaties

17 oktober 2023

De AW-UE150- en AW-UE100 PTZ-camera's van Panasonic Connect Europe worden gebruikt door het onderzoeksteam van het IDLab van de Universiteit Gent in België, als onderdeel van een project dat onderzoekt hoe video-opname kan worden gebruikt om de prestaties over meerdere ronden bij verschillende snelheden te verbeteren.

Bij het filmen van de prestaties van atleten voor analyse en training, missen coaches vaak robuuste camera's en de extra mankracht en hulpmiddelen om video's van hoge kwaliteit te maken. Met de PTZ-camera's van Panasonic kan de UGent nu het vastleggen van high-speed performance beelden automatiseren.

De UE150- en UE100 PTZ-camera's van Panasonic werden gekozen door hun aanpassingsvermogen en hoge mate van controle bij horizontale en verticale bewegingen, naast een indrukwekkende brandpuntsafstand en zoom. De UE100 is voorzien van een direct aangedreven motor die soepele pan- en tilt-bewegingen levert, met installatieflexibiliteit, weinig ruis en beeldopname met hoge resolutie, waardoor hij ideaal is voor sportanalyse. De camera ondersteunt ook een breed scala aan IP-transmissieprotocollen.

De UE150 ondersteunt videoproductie van zeer hoge kwaliteit en beschikt over een indrukwekkende zoom en brede opnamehoeken. Dit maakt hem een perfecte aanvulling op de UE100 en ideaal voor sportomgevingen, met name stadions. De PTZ-camera's van Panasonic kunnen ook worden geïntegreerd met timing loop technology die wordt gebruikt bij het baanwielrennen. Hierdoor kunnen sportcoaches automatisch videobeelden van de renners vastleggen, zonder dat er een video-operator nodig is.

Wetenschappelijk onderzoeker Maarten Slembrouck, IDLab, Universiteit Gent: "Baanwielrencoaches hebben de neiging om zich te concentreren op wat hun atleten 'in het moment' doen. Ze hebben vaak niet de tijd om video's te maken van prestaties tijdens trainingen of tijdens wedstrijden. Echter, deze opnames zijn ideaal voor de atleten om te leren en zich te verbeteren. Met behulp van de PTZ-camera's van Panasonic konden we framing en timing loops van baanwielrenners automatiseren, terwijl de hoeveelheid werk voor de coaches en eventuele technische staf werd beperkt."

Maarten Slembrouck voegt toe: "We ontdekten dat de PTZ-camera's van Panasonic veel voordelen hadden ten opzichte van andere camera's die we hebben getest, zoals speed commands, een breed scala aan zoommogelijkheden en een zeer betrouwbare bekabelde verbinding. Timing is cruciaal, omdat je geen vitaal frame wilt missen door slechte connectiviteit."

Voor meer informatie over het werk van Panasonic aan dit onderzoek met de Universiteit Gent, klik hier: https://eu.connect.panasonic.com/gb/en/case-studies/state-art-ptz-cameras-enable-professional-cyclists-and-athletes-improve-performance