Audiovisueel

Aug 5, 2020, 4:34
De klimaataanpak van Vidi-Square, zichtbaar vanuit de lucht

De klimaataanpak van Vidi-Square, zichtbaar vanuit de lucht

26 februari 2019

Op de dag van vandaag is er heel wat commotie rond het klimaat en de opwarming van de aarde: protesterende jongeren in de Brusselse binnenstad, met de vinger wijzende wetenschappers die het einde van de wereld aankondigen, grote bossen branden af, insecten sterven massaal (uit)… Naast de vele meningen over wat anderen zouden moeten doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, zijn er gelukkig ook concrete voorbeelden van wat burgers en ondernemingen  kunnen ondernemen voor het klimaat. Bij Vidi-Square uit Pulle heeft men een concreet plan van aanpak.

“Dagelijks verhuren we  o.a. videoprojectoren, flatscreens en in- en outdoor ledwalls voor allerhande events, TV shows of beurzen.  Omdat we beschikken over de laatste technologieën en omdat onze leveranciers inzetten op energiezuinige en duurzame toestellen, ligt ons verbruik beduidend lager dan vroeger. Mooie voorbeelden hiervan zijn o.a. de nieuwe laserprojectoren: veel lichtoutput, maar weinig stroomverbruik. Maar dit geldt evengoed voor de herlaadbare Shure-batterijen in de draadloze micro’s.
Toch willen wij nog een stap verder gaan en ook de CO2-uitstoot van onze bedrijfswagens  aanpakken.”  

Door wat opzoek- en rekenwerk ontdekte Vidi-Square dat het jaarlijks verbruik op om en bij de 60.000l diesel ligt. Hiermee stoot het volledige wagenpark om en bij de 43 ton CO2 uit op jaarbasis. “Dankzij google-wetenschap en gevonden formules, leerden we dat één boom op 50 jaar iets van één ton CO2 opneemt. Met onze aanplant van 1800 haagplanten en 1200 boompjes zouden we in theorie op termijn 50% zelf kunnen compenseren. De nuchterheid onder ogen ziend, weten we dat er echter bomen zullen sneuvelen en we over tien jaar een eerste uitdunning zullen moeten uitvoeren. Indien we met onze 15.000m² bebossing 25-30% uitstoot kunnen compenseren, is dat al een eerste stap in de goede richting.” 

Humor mag niet ontbreken en daarom werden de boompjes  geplant in de vorm van het Vidi-Square logo. “Zo ‘tatoeëren’ we Moeder Aarde en zal toekomstig drone- en vliegverkeer kunnen genieten van een staaltje duurzame reclame. Het logo is ongeveer 65x65m en zal op termijn ook via Google Earth te zien zijn. Van idee tot nu de concrete aanplant heeft dit project een periode van 2 jaar in beslag genomen. Ik ben er ernstig van overtuigd dat overheidsbedrijven en grote multinationals in de toekomst rekening zullen houden met de CO2-compensatie van hun leveranciers. De manier waarop en de hoeveelheid van compenseren zal mee de finale score van tenders gaan bepalen en dus de keuze van leverancier beïnvloeden.”

Achter dit project schuilt er echter ook  een boodschap voor de nieuwe minister van landbouw en milieu. “Bomen planten is namelijk de meest efficiënte manier om uitstoot te compenseren. Toch blijft het fiscaal totaal onaantrekkelijk door de huidige wetgeving. Vidi-Square wil dit doorprikken en indien mogelijk een gesprek aangaan met de regering om verandering in de hand te werken. Luc de Vos zong het namelijk al eerder: ‘de middenstand regeert het land…’. Indien de overheid mee op deze kar kan springen, zijn veranderingen misschien wel op til. Kijk maar naar het fiscaal aantrekkelijk maken van zonnepanelen… hoeveel liggen er niet op de Vlaamse daken?”

Meer van VidiSquare :

Vidi-Square - AV Solutions & Video Rental