Vaste & tijdelijke locaties

Apr 27, 2024, 1:47
Eskimofabriek breidt uit met "Gents Open Ondernemersdorp"

Eskimofabriek breidt uit met "Gents Open Ondernemersdorp"

16 augustus 2016

De aan de Wiedauwkaai gelegen Eskimofabriek krijgt, na de omvorming tot populaire evenementenlocatie in de jaren 90, een nieuwe uitbreiding. Naast evenemenlocatie komt een volwaardig open dorp voor startende en doorgroeiende ondernemers. “Bizzgemeester” Bruno Stas wil de kruisbestuiving tussen het evenementiële en het bedrijfsleven aanwakkeren en met het Gentse Open Ondermersdorp (GOOD) een totaal nieuw concept voor ondernemers aanbieden. Het project verloopt in verschillende fasen : in oktober 2016 wordt het gloednieuwe eerste deel van het dorp al ingehuldigd door de nieuwe ondernemende dorpsgenoten.

Van ondergoedfabriek tot Gents open ondernemersdorp

De Eskimofabriek, die in de negentiende eeuw fungeerde als een textielbedrijf van de “Usines Cotonnières Indienneries belges”, en op het einde van de twintigste omgetoverd werd tot een bijzonder populaire evenementenlocatie (o.a. Profvoetballer van het Jaar, BAD, Night Shift,…) zet haar evolutie voort. Als Gents Open Ondernemersdorp breidt de vestiging verder uit en biedt voortaan, naast de bestaande ruimtes voor evenementen (meer dan 3.000 m² in totaal) ook kantoorruimtes van 10 tot 1000 m².
 
Ondernemersdorp versus bedrijvencentrum
 
Het project gaat echter veel dieper dan het ter beschikking stellen van kantoorruimtes. Het neemt de ambitieuze uitdaging aan om multifunctionele ontmoetingsplaats te worden voor ondernemers én particulieren, iets waar traditionele bedrijvencentra doorgaans niet in slagen.“Kantoor Blok C, verdiep 2, nummer C…., dit zal je bij ons niet vinden”, verklaart bizz-gemeester Bruno Stas. De titel werd niet toevallig bedacht door een van zijn eerste dorpelingen. Bruno fungeert immers, eerder dan een manager van een locatie, veel meer als een soort burgervader die uiterst begaan is met zijn dorpsgenoten: ”dit komt door mijn ervaring met de site als evenementenlocatie. Dan wil je ook steeds paraat staan om vragen of problemen op te vangen en op te lossen”, bevestigt Stas.In het nieuwe ondernemersdorp krijgen de dorpelingen ook meer inspraak dan de traditionele huurder van een pand in een bedrijvencomplex. “Wij willen hier een echte gemeenschap creëren, waar elke bewoner inspraak kan hebben in het reilen en zeilen van het dorp”, bevestigt Stas.

Met het concept van een open dorp stelt de Eskimofabriek ook nog een ander doel voorop : de interactie tussen de bedrijven onderling maar ook met de buitenwereld, aanwakkeren.

Onze markt wordt allesbehalve een ijsschots voor verloren pinguïns. We richten een open, warme plek  op waar ondernemers elkaar vlot zullen treffen, van gedachte kunnen wisselen, kortom een plaats die hun creativiteit enkel ten goede zal komen”, aldus Stas.
 
Het dorp staat dan ook zeker open voor een mooie mix van zeer verschillende bedrijven. Zo behoren een paaldansschool, interieurspecialist Kobalt en een gospelkoor en het NTG, die regelmatig repetities houdt op de site, tot de eerste dorpsbewoners. Foodtrucks en andere mobiele, gastronomische initiatieven op geregelde tijdstippen zorgen voor een variërende, culinaire animatie.  Uiteraard wordt discretie verzekerd, maar worden kandidaten huurders ook een beetje gescreend op hun enthousiasme voor het project en openheid van geest.
 
Gentse zelfrelativering en durf
 
“Vergelijk mij maar met de middelste pinguïn uit ons logo”, zegt Bruno met een flinke dosis zelfrelativering. In het nieuwe logo staan de pinguïns in verschillende groottes symbool voor zowel starters als doorgroeiende ondernemers die steeds op de nodige steun kunnen rekenen om hun ondernemingsprojecten in goede banen te leiden.
 
“Ik durf te zeggen dat we van al de locaties die kantoorruimtes en toebehorende diensten in de Arteveldestad aanbieden, wij de meest Gentse zijn”, gaat de 42-jarige ondernemer verder. De verknochtheid aan Gent valt makkelijk te verklaren door de legendarische herinneringen die bij duizenden Gentenaars de term “Eskimofuiven” spontaan oproepen, maar ook met het verleden van Gentse ondernemers en gezinnen uit de textielindustrie die hier decennialang kwaliteitsondergoed produceerden met als belofte de klanten “een good feeling” te geven bij het dragen van hun ontwerpen. 
 
Heritage is dan ook een van de fundamentele waarden van het nieuwe project. Het beklemtoont de continuïteit in het geheel. Leuke verwijzingen naar het verleden zijn legio. Herinneringen aan de tijd van de textielproductie zijn er vast en zeker ook. In het straatbeeld van het nieuwe dorp roepen de lettertypes en tekens ook spontaan beelden op uit het universum van het ondergoedmerk Eskimo. De stijl van de verschillende dorpsplaatsen oogt zuiver (pure), maar tegelijkertijd krijgt elke Eskimo’er een “close to me” gevoel.
 
Communicatiestraat
 
Los, cool, met zin voor creativiteit en humor, dit is de sfeer die de bizzgemeester in zijn dorp wil scheppen. De aanwezigheid van een gemeenschap van communicatie-experten uit verschillende hoeken, zal deze ambitie zeker in de hand werken.
 
Op het gelijkvloers, aan de, door de promenade gescheiden overkant van de bestaande grote evenementenzalen (de “grote” en de “kleine” fabriek), komt immers vanaf begin oktober 500 m² kantoorruimte die nagenoeg volledig ingepalmd wordt door bedrijven die gespecialiseerd in communicatie : strategisch communicatie-advies, copywriting, reclame, web, branding, media training, motion,… samen bieden ze op eenzelfde locatie een ruime waaier aan expertise en diensten in het communicatiesegment.
 
De aanwezigheid van dit bataljon communicatie-experten betekent eveneens een extra troef voor de evenementiële klanten van de Eskimofabriek. Zij kunnen, vanaf het najaar, voor, tijdens of na hun events in de communicatiestraat van de Eskimofabriek steeds 360° communicatie-advies inwinnen voor hun bedrijf, diensten en producten.
 
TOP 3 Favoriete locaties voor Event Managers

“Heritage, Pure, Close to me, together, “… de waarden van het kwaliteitsondergoedmerk Eskimo zijn dus niet uit de lucht gegrepen. Ze passen immers perfect in de filosofie van de site, wat verklaart waarom de vestiging zo geprezen wordt door bedrijven en particulieren die de zalen verhuren voor verschillende evenementen. Talrijke feesten, beurzen, congressen en andere evenementen trekken immers jaarlijks duizenden bezoekers naar de voormalige textielfabriek. En de locatie valt in de smaak. Eskimofabriek mag zich volgens een recent onderzoek van een onafhankelijk bureau bij een panel van 500 corporate event managers en verantwoordelijken van evenementenagentschappen, de op twee na meest populaire evenementenlocatie in België noemen. In Gent en Oost-Vlaanderen prijkt Eskimo zelfs op de allereerste plaats.
 
Voor Bjorn Mervilde, Sales Manager van de Eskimofabriek, komt dit klassement geenszins als een verrassing aan :” klanten voelen zich hier thuis. Onze site is dan ook volledig moduleerbaar in functie van hun noden en wensen. Ook qua catering laten wij hen volledige vrijheid. Onze flexibiliteit valt dan ook enorm in de smaak. Bovendien krijgt het evenementiële gedeelte samen met de uitbreiding van de site enkele nieuwe aantrekkelijke mogelijkheden”.

www.eskimofabriek.be