Vaste & tijdelijke locaties

Apr 23, 2024, 9:54
6 redenen waarom NASCAR een unieke autosport is!

6 redenen waarom NASCAR een unieke autosport is!

29 september 2016

NASCAR, dat is Amerikaanse volbloedentertainment! De in 1948 door de familie France opgerichte sporttak is de tweede populairste sport in Amerika, net na American Football. Het is een discipline in de autosport met haar eigen karakteristieken en verdient zeker een plaatsje naast die andere erg populaire autosport Formule 1. Circuit Zolder geeft je alvast 6 redenen waarom dat het geval is!

Op zaterdag 8 en zondag 9 oktober staat de NASCAR Whelen Euro Series Finals op de kalender. Dan worden de prijzen verdeeld in de Europese versie van de NASCAR. Met voorlopig in beide Elite-competities (1&2) een Belg aan kop (respectievelijk Kumpen en Longin) belooft het een spectaculair NASCAR-feest te worden!

Hoog tijd dus om deze Amerikaanse publiekslieveling een warm welkom te heten in Circuit Zolder. 6 redenen voor jou opgesomd:

1.            NASCAR heeft een rijke geschiedenis: van Daytona tot Zolder

NASCAR heeft zijn wortels in Daytona Beach in Florida. Dat strand was in het midden van de vorige eeuw het mekka van de motorsport, aangezien het zand er zo verhard was dat snel rijden kon op bepaalde afgesloten ruimtes. Tussen 1927 en 1935 werden er 8 achtereenvolgende snelheidsrecords op land gevestigd. Het is daar dat William France in 1948 besliste om NASCAR op te richten, waardoor de race-events die er reeds waren verzameld werden onder 1 reglement. De NASCAR is nog steeds in handen van de familie France. NASCAR was lang een 100% Amerikaans gegeven, waarbij internationale rijders zelfs niet toegestaan werden. Gelukkig veranderen tijden! De NASCAR is nu ook actief in Canada, Mexico en Europa. En op 8 en 9 oktober op Circuit Zolder!

2.            De spektakelwaarde van NASCAR

De kans dat je een tiental inhaalmanouvres tezien zal krijgen is erg hoog. Dat komt omdat de wagens in close contact rijden, ze maken goed gebruik van de aerodynamiek en rijden door erg dicht op de wagen voor hen te zitten zelfs sneller dan de voorste wagen. In close contact rijden is ook mogelijk omdat de auto’s kunnen rubben (raken van andere wagen): rubben resulteert, vaak in tegenstelling tot de F1, niet meteen in opgave. De wagens zijn veel robuuster en kunnen tegen een stootje. Ook de puntentelling zorgt voor spektakelwaarde, aangezien er met play-offs gewerkt wordt, waarbij de finale races dubbele punten ontvangen. Dat is ook het geval bij Circuit Zolder, de laatste race in de NASCAR Whelen Euro Series. Spektakel gegarandeerd!

3.            Minder regels, méér respect

In tegenstelling tot de F1 zijn er minder strikte regels voor het racen zelf. De rijders doen aan zelfregularisatie, waarbij er onderling respect wordt afgedwongen en uitgegaan wordt van algemene sportiviteit (sportsmanship). Omdat rubben kan en de auto’s tegen een stootje kunnen, zijn er ook minder regels nodig dan in bijvoorbeeld de F1.

4.            Toegankelijker dan elke autosport

NASCAR is een sport die, hoewel erg populair, toch dicht bij haar fans staat. Zeker in de NASCAR Whelen Euro  Series zijn zowel de auto’s als de rijders niet onbereikbaar. NASCAR is gericht op families die van autosport houden, en zet dat ook in Europa en op Circuit Zolder verder. Op donderdag 6 oktober komen de NASCAR-wagens en –rijders trouwens naar het Dusartplein te Hasselt zodat je de auto’s zelf van dichtbij kan bekijken. Noteer het alvast in je agenda!

5.            Iedereen met dezelfde wagen

De rijders werken met erg vergelijkbare wagens. Er is keuze uit 3 merken, Chevrolet, Ford Mustang en Toyota, die wagens met dezelfde specificaties op de baan brengen. In tegenstelling tot F1, waar vaak 1 team technologisch verder staat dan het ander en daardoor over het kampioenschap heerst, zijn er in de NASCAR-races veel meer verschillende winnaars. Het gaat vaak niet over de snelste auto te beschikken, maar wel om de beste strategie. Dat maakt het racen meer tot een strijd tussen rijders dan tussen specificaties van auto’s.

6.            NASCAR is meer dan racen: het is animatie ten top

Zoals reeds aangegeven zijn families erg belangrijk in het NASCAR-gebeuren. Toegankelijkheid is daarin opportuun maar ook de extra randanimatie. Het racen wordt vaak maar een deel van de NASCAR-ervaring, aangezien er naast het circuit nog veel meer animatie verzekerd wordt. Ook op Circuit Zolder is dat het geval met onder meer een kids village, een open start grid die iedereen mag bezoeken, gocart-racing, optredens van verschillende bands en DJ’s, handtekeningensessie met de piloten en een showcase met monstertrucks!

Draait jouw motor al warm voor NASCAR? Koop snel je tickets voor de NASCAR Whelen Euro Series op 8/10 en 9/10 en ontdek de NASCAR-fan in jezelf! Klik hier voor meer informatie.

www.circuit-zolder.be

Meer van Circuit Zolder :

Circuit Zolder